Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 20 sep 2021

Werkgevers willen personeel verplicht laten testen

Meer dan honderd werkgevers willen hun personeel verplicht op corona laten testen voor ze aan de slag kunnen. Dat meldt BNR. De radiozender deed navraag bij werkgeversverenigingen en arbodiensten. In sommige gevallen kiezen ondernemers zelfs voor het inrichten van een eigen teststraat bij hun bedrijf.

Werkgevers willen personeel verplicht laten testen

Bij productiebedrijven is er een grotere bereidheid om te laten testen dan bij administratieve functies, merkt arbodienst Capability. Dat heeft er mogelijk mee te maken dat die kantoorfuncties ook thuis te doen zijn. Volgens Titus Kramer van Capability is testen wel „het meest neutrale systeem” om de zorgen bij werknemers weg te nemen.

Tegelijkertijd geven bedrijven er weinig ruchtbaarheid aan, zegt Kramer. „Vakbonden vinden er wat van, bedrijven zijn bang om verkeerd in het nieuws te komen.”

Vaccinatieplicht bij bedrijven

De laatste tijd zijn meerdere bedrijven in het nieuws gekomen, die mogelijk een vaccinatieplicht willen invoeren voor hun personeel. Bijvoorbeeld het Nederlandse bedrijf Leaseplan, dat eiste dat personeel dat op kantoor werkt, gevaccineerd is. Ook Shell zou van werknemers willen eisen dat ze gevaccineerd zijn. Leaseplan gelooft niet in ‘het nieuwe normaal’ van hybride werken. Het vooruitzicht om straks weer samen te mogen werken op kantoor, zorgt juist voor ‘een gevoel van saamhorigheid’, vertelde het bedrijf aan het FD. En daarom is het volgens hen nodig om gevaccineerd te zijn.

Na het horen over de vaccinatieplicht was de vakbond al „in alle staten” en ook demissionair zorgminister Hugo de Jonge sprak zich uit tegen de plicht. Hij zei: „De wet staat dat niet toe, en we gaan de wet ook niet veranderen om dat wel toe te staan.” Toen Metro de stelling ‘alleen gevaccineerden mogen straks weer terug naar kantoor’ voorlegde aan het Metro-panel, bleek dat in ieder geval Maarten van Rossem een voorstander is. „Alle mensen die gevaccineerd kunnen worden en dat toch niet doen, beschouw ik als volstrekt levensgevaarlijke halvegaren”, zei hij daarover.

Zo zouden kinderen de Miljoenennota invullen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Werkgevers willen personeel verplicht laten testen
Sluiten