Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Binnenland 20 sep 2021

Zo zouden kinderen de Miljoenennota invullen

Morgen wordt de Miljoenennota gepresenteerd tijdens Prinsjesdag. De belangrijkste plannen van het kabinet voor het komende jaar zullen besproken worden. Maar wat nou als kinderen mochten bepalen hoe de Miljoenennota eruitziet? Met de Prinsjesdagquiz laten Squla en ProDemos kinderen zelf bepalen hoe ze het overheidsgeld zouden besteden. „We willen hen al vroeg uitleggen hoe zij straks hun stem kunnen gebruiken”, vertelt Hanne de Haan, communicatieadviseur van ProDemos.

De kinderen kregen dilemma’s voorgelegd over de besteding van het geld en mochten zelf bedenken hoe hun Miljoenennota eruit zou zien. Als het aan hen lag, zouden ze meer geld uitrekken voor hulp aan arme landen. Ook thema’s als klimaatbeleid en zorg scoorden hoog in de Prinsjesdagquiz. In totaal deden 5500 kinderen mee.

Kinderen willen meer geld voor arme landen

Kinderen uit groep 5 en 6 kregen de vraag voorgelegd waar ze liever geld aan zouden besteden: sport of arme landen. „Bij de meeste kinderen staat hulp aan arme landen bovenaan het lijstje”, vertelt Squla, een producent van leer- en oefenmateriaal voor kinderen. De grote meerderheid (bijna 85 procent) koos namelijk voor deze optie. In groep 7 en 8 was het dilemma of de overheid meer geld moest uitrekken voor ontwikkelingshulp of voor alles dat met waterveiligheid te maken heeft. Ruim driekwart van de kinderen vond dat arme landen meer hulp moeten krijgen.

De Haan denkt dat kinderen voor deze onderwerpen kiezen omdat er een „stukje empathie bij komt kijken”. „Kinderen leren al vroeg het belang van omkijken naar een ander onder het mom van ‘samen spelen, samen delen’.” Als voorbeeld noemt ze de uitslagen van de Kinderverkiezingen, waar bijvoorbeeld Partij voor de Dieren vaak erg populair is. Doordat kinderen zelf een huisdier of een lievelingsdier hebben, zouden ze dat koppelen aan de politieke partij: ze willen dat er ook naar hun diertje wordt omgekeken. „Die empathie zie je, naar mijns inziens, ook een beetje terug in dat zij zorg en steun aan arme landen zo belangrijk vinden.”

Miljoenennota met meer budget voor klimaat

Als het aan de kinderen lag, zou ook het budget voor klimaatbeleid omhoog gaan. Een grote meerderheid van de oudste basisschoolkinderen die meededen aan de quiz, vond namelijk dat hier meer geld naartoe moet. 85 procent vond dat althans belangrijker dan investeringen in vervoer.

Nog een dilemma dat werd voorgelegd aan de deelnemers uit groep 5 en 6: wat is een belangrijker investeringsdoel, het onderwijs of de zorg? Driekwart van hen kiest hierbij voor de zorg als belangrijkere optie. Voor kinderen uit groep 7 en 8 was werkgelegenheid het belangrijkste investeringsdoel, met 63 procent. Het onderwijs en de zorg stonden op gelijke hoogte.

ProDemos werkte mee aan de ontwikkeling van de quiz. Die organisatie geeft voorlichting over de werking van de democratie en de rechtsstaat.

EU-landen willen cashlimiet van 5000 euro en afschaffen 500 eurobiljet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zo zouden kinderen de Miljoenennota invullen
Sluiten