Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 19 sep 2021

Nog altijd geen doorbraak in formatie, volgende week gaan gesprekken verder

Het is het afgelopen weekend nog niet gelukt om tot een doorbraak in de formatie te komen. Dat zei informateur Johan Remkes vanmiddag. Over acht dagen gaan de gesprekken weer verder.

Volgens Remkes hebben het aftreden van Sigrid Kaag als minister van Buitenlandse Zaken en Ank Bijleveld als minister van Defensie afgelopen donderdag en vrijdag de gesprekken ‘bemoeilijkt’. Toch is er nog ruimte om verder te praten. Dat gebeurt maandag over een week. Eerst is Prinsjesdag aankomende dinsdag en woensdag en donderdag zijn de algemene politieke beschouwingen.

Doorpraten over voorwaarden van formatie

Dit weekend verbleven de partijleiders van VVD, CDA en D66 op een landgoed in Hilversum om aan een doorbraak in de formatie te werken. VVD-leider Mark Rutte zei vandaag dat over ‘de vorm en de voorwaarden’ van samenwerken echt nog doorgepraat moet worden. Welke voorwaarden dat zijn, zei hij niet.

Hij erkent ook dat er afgelopen week „echt iets is gebeurd”, maar volgens hem heeft dat de relaties tussen VVD, D66 en CDA niet verslechterd. Ook de banden met de PvdA en de ChristenUnie, die een rol speelden in het aftreden van Kaag en Bijleveld door de moties tegen hen te steunen, is volgens hem nog goed. „De sfeer is niet verslechterd, maar het heeft wel een impact.”

VVD’er Sophie Hermans, Ruttes secondante in de formatie, gaat aankomende dagen voorafgaand aan de algemene politieke beschouwingen praten met partijen uit het ‘politieke midden’ over afspraken voor 2022. In dat jaar zijn volgens hem „grote vraagstukken aan de orde”, waaronder de aanpak van de stikstofcrisis.

‘Week wachten is idioot’

PvdA-fractievoorzitter Lilianne Ploumen noemt heeft al gereageerd. Zij noemt het ‘idioot’ dat de gesprekken over de formatie over een week pas weer verdergaan. „We zitten een half jaar na de verkiezingen. Ze hebben twee dagen bij elkaar gezeten en er is nog geen seconde écht onderhandeld. En nu moeten we dus weer een week wachten.” GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt het uitstel ‘onverstandig’. Beide politici zeiden dat in het tv-programma Buitenhof.

Casual kledingkeuze Wopke Hoekstra zorgt voor hilariteit op Twitter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nog altijd geen doorbraak in formatie, volgende week gaan gesprekken verder
Sluiten