Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 18 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Lastige formatiepuzzel van start op landgoed in Hilversum

In de ‘ontspannen omgeving’ van het landgoed de Zwaluwenberg bij Hilversum is informateur Johan Remkes begonnen aan een lastige formatiepuzzel. Op uitnodiging van de informateur slapen de partijleiders van VVD, D66 en CDA de komende dagen op het landgoed, in de hoop stappen te kunnen zetten in de formatie.

Maar die formatiepuzzel is er de afgelopen dagen, met het aftreden van Sigrid Kaag en Ank Bijleveld als demissionaire ministers, „niet eenvoudiger op geworden”, benadrukt Johan Remkes. Volgens hem is het daarom goed om nu langer de tijd te nemen in een ‘ontspannen omgeving’. „Om primair over de ontstane situatie en over de inhoud te praten”, zei Remkes bij binnenkomst. De inhoud staat nog steeds voorop, zegt hij. Volgens CDA-leider Wopke Hoekstra is „met elkaar afgesproken dat we over een aantal onderwerpen in gesprek gaan”.

Partijleiders afwachtend

Verder zijn de leiders van de partijen afwachtend. „De regie ligt natuurlijk bij de heer Remkes”, zegt Hoekstra. Hij, VVD-leider Mark Rutte en Sigrid Kaag van D66 verwachten allemaal ‘inhoudelijke’ gesprekken. „Moeilijk kunnen ze vast zijn”, aldus Kaag, die het een belangrijk weekend noemt.

De partijleiders blijven dit weekend slapen op het landgoed bij Hilversum. Volgens Rutte kan het helpen „dat je ook nog ‘s avonds met een glas wijn of bier wat door kan kletsen. Dat scheelt natuurlijk. Dat heb je niet in Den Haag”. Dat de pers niet steeds in de buurt is, geeft volgens de VVD-leider ook ruimte om stappen in de formatiepuzzel te zetten.

Informateur heeft vertrouwen in formatiepuzzel

Remkes zelf heeft er vertrouwen in dat hij dit weekend goede stappen kan zetten met de drie partijen richting een minderheidskabinet. „Als ik hier al met groot wantrouwen naar toe zou gaan, had ik beter niet kunnen komen.” Het weer is ook nog eens mooi, benadrukt de VVD-prominent. Maar verder wil hij niet te veel op de zaken vooruitlopen. „Laten we nou gewoon eens even afwachten wat er gaat gebeuren.”

Rutte: ‘Ik heb Kaag gevraagd om aan te blijven als minister’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.