Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 19 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Wereldwijd duizenden kilo’s zwerfafval opgehaald tijdens World Cleanup Day

Duizenden vrijwilligers, natuurorganisaties en bedrijven gingen gisteren de straat en het water op om zwerfafval op te ruimen. Dat deden ze in het kader van World Cleanup Day. Wereldwijd waren in 181 landen opruimacties, waar 20 miljoen mensen aan meededen. In Nederland waren er meer dan 1560 georganiseerde acties. Vooraf werd geschat dat er zo’n 40.000 mensen mee zouden doen.

Een woordvoerster van de organisatie kon aan het einde van de dag nog niet precies zeggen hoeveel kilo er in Nederland is opgeruimd. Maar uit het hele land krijgt ze berichten binnen over de ‘score’: in Noordwijk is 10 kilo zwerfvuil opgeruimd, in Scheveningen ongeveer 13 kilo. In Geldermalsen visten vrijwilligers zelfs een tv en een fiets uit het water.

Tennisballen, koffiebekers, en ballonnen

Op foto’s van deelnemers is te zien om wat voor zwerfafval het gaat: tennisballen, plastic verpakkingen, koffiebekers, ballonnen, blikjes, flesjes, sigarettenpakjes, plastic bakjes van afhaalmaaltijden, doppen en verpakkingsmateriaal van snoepgoed. In Alkmaar waren 26 acties. In totaal vonden deelnemers daar zeker 260 kilo zwerfafval.

Mensen in Amsterdam gingen de grachten op met sups, een soort surfplanken. Radio-dj en ambassadeur van de Plastic Soup Foundation, Sander Hoogendoorn, trapte de actie af. De dj vertrok in een boot, samen met vrijwilligers en mensen van de organisatie op sups, vanaf het Westerdok en voer door onder meer de Prinsengracht en Brouwersgracht.

Zes zakken vol zwerfafval in uur tijd

Onderweg werd afval uit de grachten opgeruimd. Vrijwilligers verzamelden in een uur tijd genoeg zwerfafval om zes vuilniszakken te kunnen vullen, aldus Marja Hollander, projectleider World Cleanup Day NL.

In Limburg maakten duizenden vrijwilligers samen met bedrijven en (natuur-) organisaties de oevers van de Maas en haar zijrivieren vrij van afval. Na de overstroming was er al veel zwerfafval opgeruimd in Limburg, maar nu was de opkomst van vrijwilligers alsnog boven verwachting hoog, zo meldt de organisatie aldaar. Ook de waterschappen deden mee.

Ruim 11.000 boetes voor niet dragen mondkapje en veel discussie over handhaving

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.