Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Relaties & seks 28 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Kwart Nederlandse vrouwen schaamt zich voor kleding partner: ‘Gewoon geen gevoel voor stijl’

Van alle Nederlandse vrouwen schaamt 26 procent zich weleens voor de kleding van hun partner. Dat blijkt vandaag uit onderzoek van Acties.nl. Mannen daarentegen zijn een stuk minder kritisch: bij hen bedraagt dit percentage slechts dertien procent. Of zij zich ooit beter gaan kleden is nog maar de vraag, want volgens een derde van de vrouwen heeft hun partner „gewoon geen gevoel voor stijl”.

Het onderzoek is gehouden onder 1.066 volwassen Nederlanders met een vaste relatie, uitgevoerd door Panelwizard.

Mannen schamen zich minder om kledingkeuze partner

Met 12 procent ligt het percentage mannen dat zich kritisch uitlaat over de fashion sense van hun partner een stuk lager. „Vooral op het gebied van kledingkeuze en -stijl lijkt er voor een groot gedeelte van de Nederlandse mannen nog een wereld te winnen”, vertelt Vince Franke van Acties.nl. Door de jaren heen heeft hij op kantoor „alle foute kleurencombinaties” wel eens langs zien komen: zwarte sokken onder een spijkerbroek, bijvoorbeeld, of een blauw overhemd op een rode pantalon. „Helaas was de drager ervan in 99 procent van de gevallen een man.”

vrouwen, schamen, kledingkeuze, partner
Hoeveel procent van de vrouwen zich wel eens heeft geschaamd voor de kleding van hun partner. Bron: Mediatic

Het gevolg? Een groot deel van de ondervraagde vrouwen bemoeit zich actief met de kledingkeuze(s) van hun partner. Van alle Nederlandse vrouwen stelt 60 procent namelijk dat ze hem of haar weleens hebben tegengehouden bij het maken van een fashionflater. Toch lukt dit niet altijd: 37 procent van de vrouwen heeft hun wederhelft weleens slecht gekleed de deur uit laten gaan.

Modeadvies voor kleding partner

Bij de mannen voorziet 37 procent hun partner wel eens van noodzakelijk modeadvies. Waar Franke het modeadvies dat hij krijgt van zijn vriendin echter blind volgt, is dat andersom wel anders. „Zij trekt in de meeste gevallen haar eigen plan – ongeacht mijn reactie.”

Logisch, want uit het onderzoek blijkt dat 39 procent van de Nederlandse vrouwen het vervelend vindt wanneer hun wederhelft iets aan te merken heeft op hun outfit. Bij mannen vind maar een vijfde van de respondenten dit een probleem. Dat is maar goed ook, want de meeste vrouwen nemen geen blad voor de mond: maar liefst driekwart van hen heeft weleens kritiek gehad op de looks van hun partner.

vrouwen, kledingkeuze, schamen, partner
Hoeveel procent van de vrouwen kritiek uiten op de kleding van hun partner. Bron: Mediatic

Betekent goede kledingkeuzes een goede relatie?

Vrouwen schamen zich dus geregeld over de kledingkeuzes van de ander, maar het is volgens Franke ook weer niet de bedoeling dat stellen nu iedere dag een outfit voor elkaar gaan uitzoeken. „Dat lijkt me geen goede basis voor een gezonde relatie.” Elkaar af en toe wat modeadvies geven kan dus prima, maar probeer die zwarte sokken in sandalen of onder een spijkerbroek ook eens te omarmen.

Dit kunnen wij als ‘westerlingen’ leren van de Japanse cultuur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.