Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 27 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Horeca (weer) boos bij Humberto, kijkers kwaad om iets heel anders

De coronapas was dit weekend het gesprek van de dag. Na een veelbewogen weekend waarin het coronatoegangsbewijs getoond moest worden bij horeca, bioscopen, theaters, concertzalen en sportstadions, kwam het onderwerp ook aan bod in de talkshow Humberto. De horeca is boos, nog altijd.

Kijkers van Humberto Tan waren echter boos over iets heel anders. Dat had te maken met Expeditie Robinson. Wil je dat nog terugkijken? Dan moet je het gedeelte onderaan dit artikel even niet lezen…

Horeca ziet annuleringen

„Er was ontlading en gelukkig waren er weinig excessen”, gaf Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) aan tafel bij Humberto toe. Die waren er wel, zo wist hij zaterdag ook toen de Coronacheck-app overbelast was en velen de coronapas tijdelijk niet konden tonen. „Zeer teleurstellend dat die app eruit klapt”, zegt Willemsen. „Het versterkt ook het gevoel. De afgelopen weken was er veel discussie over wie is voor en wie is tegen. Dat polariseert. We zien mensen (horeca-ondernemers, red.) die annuleringen krijgen, die bedreigingen krijgen. Zoiets helpt allemaal niet mee. In sommige delen van het land moeten mensen ook nog een half uur, veertig minuten rijden voor een testje.”

Cafébaas Johan de Vos was ook te gast. Hij is wel vaker het gezicht van de horeca. Over de gecrashte Coronacheck-app zegt hij: „Er staan duizenden mensen voor alle zaken. Dan zegt zo’n woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid: vraag de gasten even of ze later terugkomen. Mensen wegsturen? Dat kun je niet van ondernemers vragen als we achttien, negentien maandag dicht zijn geweest. Zo’n reactie zegt eigenlijk genoeg.”

Even naar toilet? ‘Ik laat u niet tegen een boom plassen’

De Vos denkt dat grote zaken als nachtclubs de check van de QR-code prima kunnen regelen en dat ook doen. Maar een lege zaak met een vol terras en dan mensen om de coronapas vragen als zij even naar het toilet moeten? Dat gaat er bij de horeca-ondernemer niet in. „Gasten komen dat vertwijfeld binnen en vragen of ze naar de wc mogen. Dan zeg ik: ik laat u niet tegen een boom plassen’.  Daarvoor een portier aan de deur zetten, dat kan niet. Dat is niet de praktijk.”

Het is duidelijk: de horecasector was boos, is boos en begrijpt de maatregelen niet. Op Twitter noemen veel mensen de horeca-heren overigens jankers en ‘zure mannen’. Ze zouden te vaak in talkshows opdraven om alleen maar te klagen in plaats van te denken wat wel kan.

Medewerkers horeca uitgescholden

Humberto Tan las nog wat verwensingen die een horeca-ondernemer tegen zijn personeel hoorde roepen. De woorden NSB’er en concentratiekamp vielen bijvoorbeeld. De man gaat op vakantie, maar sluit zijn zaak omdat hij zijn personeel niet zonder hem durft achter te laten. Willemsen: „3.500 van onze leden hebben een enquête ingevuld. Een derde van de leden geeft aan te maken te hebben met annuleringen omdat ze controleren. Maar ook met bedreigingen. Het is allemaal druk die we er bij krijgen wegens disproportionele maatregelen. Daar zijn we het denk ik in het hele land wel over eens. We hebben een behoorlijk hoge vaccinatiegraad, maar de maatregelen zijn verzwaard. Lunchrooms en restaurants die nu met de coronapas moeten werken, hebben de afgelopen maanden ook gewoon gedraaid. Nu moeten zij iemand die naar het toilet vraagt opeens ‘die vraag’ stellen.”

Johan de Vos: „Het RIVM doet eens in de zes weken onderzoek naar het draagvlak. Dat neemt af. Nog maar 25 procent van de Nederlanders is het eens met het coronabeleid. En als horeca zijn wij een afspiegeling van de samenleving.”

Kijkers boos om Humberto en Expeditie Robinson

Horeca boos, dus. Maar ook de kijkers van Humberto. Want wat gebeurde er? In de promo gaf presentator Tan het al weg: Stefano Keizers was een van zijn gasten en die was ‘zojuist’ in de uitzending kort voor Humberto afgevallen in Expeditie Robinson. Nu wordt dat programma zeer goed bekeken, maar ook door velen op een moment dat zij er tijd voor hebben. En laten kijkers van dergelijke spelprogramma’s (dat geldt ook altijd voor Wie Is De Mol? nou juist absoluut niet willen weten welke kandidaat de Sjaak is. Humberto Tan had dat tijdens de promo kunnen omzeilen en net als bovenaan dit artikel kunnen roepen dat ‘uitgestelde’ Expeditie Robinson-kijkers hem maar even moesten overslaan. Dat deed de RTL 4-man niet. Laten we zeggen dat het ‘m bepaald niet in dank werd afgenomen.

Stefano Keizers en de horecamannen terugkijken? Dat kan hier.

Douwe Bob cancelt tournee om coronapas, veel mensen juichen dat toe

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Horeca (weer) boos bij Humberto, kijkers kwaad om iets heel anders
Sluiten