Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Verslaggevers op Urk bedreigd: ‘Wegwezen, anders ga je de haven in’

Het ging gisteren weer mis op Urk tussen Urkers en verslaggevers. Twee verslaggevers van PowNed en Hart van Nederland zijn bekogeld met eieren. De verslaggevers waren in de gemeente om een item te maken over de Urker jongeren die in naziuniformen rondliepen. Zij speelden dat zij een jongen bedreigden in een gevangeniskostuum met een Jodenster erop.

In een video die PowNed op zijn website heeft geplaatst is te zien dat journalist Jamie Reuter terwijl zij praat met Urkers wordt bekogeld met eieren. Een andere man zegt tegen de journalist dat zij weg moet gaan, „anders ga je de haven in”. Daarna slaat de Urker tegen haar microfoon, waardoor die op de grond valt. Als ze hem dan weer oppakt, zegt de man: „Nou moet je wegwezen, anders kom ik overeind en gebeuren er andere dingen.”

Verslaggevers bedreigd op Urk

Een woordvoerder van PowNed bevestigt vandaag het incident. Maar de omroep doet voorlopig geen aangifte. Eerder deed PowNed dat wel toen een verslaggever werd aangereden terwijl hij op Urk was om verslag te doen van kerkgangers die de coronaregels overtraden. Daarnaast werd hij, naar eigen zeggen, drie keer „keihard getrapt” door kerkgangers. De man die de verslaggever aanreed, kreeg een taakstraf. De twee broers die hem aanvielen, zijn veroordeeld tot werkstraffen van 150 en 210 uur.

Jongeren met Jodenster

De jongeren op Urk lieten gisteren via Hart van Nederland weten dat zij de ophef over het spel met de naziuniformen betreurden. Zij wilden naar eigen zeggen geen enkele herinnering aan de Tweede Wereldoorlog opwekken.

De gemeente reageerde met afschuw op de beelden van jongeren die zaterdagavond in nazi-kleding door het dorp liepen. „Dit gedrag is niet alleen zeer verwerpelijk en uitermate ongepast, maar ook kwetsend voor grote bevolkingsgroepen. Met deze smakeloze actie is wat gemeente Urk betreft een hele duidelijk grens overtreden”, aldus de gemeente in een verklaring op hun website.

Steeds meer Nederlandse wijngaarden: 5x wijnen uit eigen land die de moeite waard zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.