Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Eten & drinken 14 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Steeds meer Nederlandse wijngaarden: 5x wijnen uit eigen land die de moeite waard zijn

Goed nieuws voor wijnliefhebbers: het aantal wijngaarden in Nederland zijn de afgelopen vijf jaar bijna verdubbeld. Er wordt op Nederlandse bodem dus steeds meer wijn geproduceerd. Dat blijkt vandaag uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK).

In 2018 ging het nog om 950.000 liter, maar de afgelopen vijf jaar is de wijnproductie met 82 procent gestegen.

5x Nederlandse wijn die je moet proberen

Het fijne van al die toenemende druiventelers? Het wordt bij slijterijen en wijnspeciaalzaken steeds vaker mogelijk om te kiezen voor een Nederlandse Pinot Noir of Riesling. Onze wijn staat volgens Dik Beker van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) internationaal goed aangeschreven. „Maar om internationaal door te breken wordt te weinig geproduceerd.”

Ach, dan genieten we er voor nu vooral zelf van. Hier zijn 5 keer Nederlandse wijnen die het proberen waard zijn.

1. Cuvée XII

Heb je zin in een witte wijn? Neem hier dan glaasje Cuvée XII. De wijn heeft een brede geur met zowel exotisch fruit als ook wit en rood fruit. Met smaak indrukken van abrikozen, rijpe vijgen en achter in de geur ook nog wat grapefruit, is het de perfecte wijn langs een mooi bordje pasta. Tip: het is een super combinatie met witte asperges.

De wijn, met het kenmerkende oranje etiket, won in 2020 een Franse wijnprijs. Dit was het ook het jaar dat de wijngaard, Apostelhoeve in Maastricht, 50 jaar bestond. Daarmee zijn zij het oudste professionele wijnbedrijf van ons land.

2. Oud Londen Cuvée Primeur 2019

Zondag was de uitreiking van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2021. Daar won deze rode wijn de enige gouden medaille die er is voor rode wijn, wat het ‘de beste rode wijn van Nederland en België maakt’. Na twaalf maanden te hebben gerijpt op eikenhouten barriques in Erichem op het Betuws Wijndomein, krijg je een volfruitige wijn met een subtiele hout nuance. De wijn is gemaakt van de twee druivenrassen Piniton en Regent,

3. De Linie wit ’20

„Aangenaam en vrolijk als de lente, verrast met verschillende lagen in diepte”, dat schrijft Wijngaard de Linie uit Noord-Brabant over deze witte wijn. Door een combinatie van 7 (klassieke) druivenrassen, waaronder Riesling, Gewürztraminer, Pinot Blanc en Pinot Noir krijg je een heerlijk fruitige, droge wijn. Dankzij het groene fruit wordt het niet té fruitig, maar met de geurige lentebloesem en de lange afdronk is het zeker een wijn die je op je lijstje mag zetten.

4. Eerste Pluk 2020

Ook de rode wijn Eerste Pluk 2020 van Wijndomein de Koen heeft een aantal prijzen op zijn naam staan. Na een houtlagering van 12 maanden, heeft de vino een volle, sappige smaak met veel fruit: bramen, cassis, zwart fruit en licht slijpsel met mooie houttonen en lichte kruiden. De afdronk blijkt lekker lang hangen. Bij Wijndomein de Koen kun je daarnaast ook terecht voor een frisse rosé of een volle, droge witte wijn.

5. Rosé Cortis 2019

Deze rosé komt van wijngaard Aan de Breede Beek uit Nijkerk. De wijn wordt gemaakt van de rode druiven Cabernet Cortis, waardoor de rosé aroma’s krijgt van aardbei en roodfruit. „Het is een mooie, oranjekleurige rosé, kent milde zuren en heeft een verfrissende afdronk met een licht bittertje”, zegt de wijnmaker, Henk Breugem. Combineer de wijn bijvoorbeeld met een licht, Italiaans visgerecht.

Liever een wijn die meer dan een jaar in een baan om de aarde circuleerde in plaats van eentje van Nederlandse bodem? Dat kan natuurlijk ook.

5 redenen waarom Aboutaleb is verkozen tot ‘beste burgemeester ter wereld’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.