Redactie Metro
Redactie Metro Geld & Carrière 16 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Na de tiny house nu de tiny office: Japanners maken kant-en-klaar kantoor

Thuiswerken is sinds de coronacrisis steeds meer in ons werksysteem geland. De Japanners bedachten de oplossing om thuiswerken rustig en comfortabel te maken. Een kant-en-klaar kantoortje voor aan huis. Geen tiny house, maar tiny office.

Het bouwpakket heet de Hanare Zen en is 91 centimeter breed en 1,80 lang. Klein? Nee, precies genoeg ruimte voor een bureautje en stoel. Genoeg om te ontsnappen aan de drukte in huis en rustig te kunnen werken.

Tiny office is de oplossing voor Japanners die thuiswerken

Japanners zijn handig in minimalistische ontwerpen. Het Bouwbedrijf KI Star Real Estate speelt slim in op thuiswerkende mensen en het gebrek aan werkruimte. Dit kleine kantoortje wordt in twee dagen gebouwd en is te koop sinds 6 september. Hanare betekent gescheiden in het Japans en Zen, begrijp je vast, staat voor het boeddhistische zen-gevoel.

Chisa Uchiyama is woordvoerder van het bouwbedrijf en vertelt over het kleine kantoortje tegen The Guardian. Het Hanare-gebouw bestond al als opslagruimte, maar krijg nu dus ook een kantoorvariant. „Het gebruik van ‘Zen’ in de naam vertegenwoordigt het minimalistische concept. Dan bedoelen we het terugbrengen van de grootte en functies tot alleen wat nodig is.”

„Het is ontworpen voor mensen die een comfortabele werkplek willen in hun huis. Maar niet het gezinsleven in de weg willen staan”, voegt de woordvoerder toe.

kantoor kantoortje tiny office japanners thuiswerken
Foto: KI Star Real Estate

Kantoortje voor 4.00o euro

Maar wat kost zo’n tiny office? Voor 547,800 yen staat er al een mini kantoor in je tuin. Dat komt uit op iets meer dan 4.000 euro. Voor nu alleen nog verkrijgbaar in en rondom Tokio. Daar woont alleen een groot deel van de bevolking in een appartement. Zij hebben dus geen ruimte voor een tiny office. Veel Japanners werken momenteel in hun auto als alternatief voor het thuiswerken.

Daarom is er in Japan veel vraag naar kantoorartikelen die in de auto passen. Wat dacht je van een computer die op je stuur kan? Opklapbare bureau’s of materiaal dat de ramen afschermt voor afleiding van buitenaf.  Hoewel thuiswerken geen ‘must’ meer is, blijven veel grote Japanse bedrijven dit toch doorvoeren onder werknemers.

Thuiswerken en roken? Medewerkers van Japans bedrijf mogen dat niet meer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Na de tiny house nu de tiny office: Japanners maken kant-en-klaar kantoor
Sluiten