Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 19 sep 2021
Leestijd: 1 minuut

Invoering statiegeld op kleine plastic flesjes is een succes

Het statiegeld op kleine plastic flesjes, dat op 1 juli van dit jaar werd ingevoerd, werpt zijn vruchten af. Het aandeel plastic flesjes in gevonden zwerfafval is met 37 procent sterk afgenomen.

Dat meldt Plastic Soup Foundation, de organisatie achter World Cleanup Day. Volgens de organisatie heeft de sterke afname te maken met het instellen van statiegeld op alle plastic flesjes.

Gisteren werden tijdens World Cleanup Day opruimacties over de hele wereld gehouden. In Nederland deden naar schatting zo’n 40.000 mensen mee.

Plastic meest gevonden materiaal

Maar ondanks de invoering van het statiegeld op plastic flesjes is en blijft plastic wel het meest gevonden materiaal tussen het zwerfafval. 71 procent van het aangetroffen zwerfafval betrof een plastic object, 14 procent was papier en 12 procent metaal. Sigarettenpeuken werden het vaakst gevonden, gevolgd door blikjes, snoepverpakkingen en flessen. Ook mondkapjes werden regelmatig van straat geplukt, die staan op plaats tien in de lijst met aangetroffen afval.

De Europese Unie neemt veel maatregelen tegen plastic afval. Zo zijn plastic, messen, vorken en bordjes in de hele Europese Unie verboden. En ook wattenstaafjes zijn inmiddels in de ban. Winkels mogen van deze producten geen nieuwe voorraden meer inslaan. Wel mag de oude voorraad nog verkocht worden.

Het verbod op plastic is het gevolg van een Europese richtlijn die twee jaar geleden in het leven werd geroepen. Het doel is om de hoeveelheid plastic dat in de oceanen terechtkomt te verminderen.

Statiegeld op blikjes

Vanaf 31 december 2022 wordt in Nederland daarom ook statiegeld op blikjes ingevoerd. Dat moet ervoor zorgen dat mensen de blikjes niet zomaar weggooien. Plastic Soup Foundation verwacht daarom dat volgend jaar het laatste jaar zal zijn dat blikjes veel worden gevonden tijdens World Cleanup Day.

Wereldwijd duizenden kilo’s zwerfafval opgehaald tijdens World Cleanup Day

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.