Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 18 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Zo’n 80.000 sociale huurwoningen in zeer slechte staat, blijkt uit cijfers

Waar de huurprijzen bij particuliere woningen de pan uitrijzen, ben je met een sociale huurwoning ook niet verzekerd van onbezorgd woongenot. RTL Nieuws onderzocht de cijfers van de Autoriteit woningcorporaties en ontdekte dat meer dan 80.000 sociale huurwoningen in zeer slechte staat zijn.

Van simpelweg verouderd tot klaar voor de sloop: woningcorporaties doen te weinig om huurwoningen goed te onderhouden, blijkt uit het onderzoek.

1 op 25 sociale huurwoningen zeer slechte staat

Lekkages, schimmel, rottende kozijnen en onbegaanbare balkons: het is slecht gesteld met de sociale huurwoningen in ons land. Maar liefst 1 op de 25 woningen kwam slecht uit de cijfers van de Autoriteit woningcorporaties, met conditiescores die wijzen op een matige tot zeer slechte conditie. Deze conditiescore wordt vastgesteld door onafhankelijke inspecteurs en is opgedeeld in score 1 t/m 6. Score 1 staat voor een uitstekende conditie, en score 6 voor zeer slecht en ‘technisch rijp voor de sloop’. Volgens inspecteurs zou een woning eigenlijk nooit onder score 4 mogen komen. Helaas is dit in Nederland regelmatig het geval: bijna de helft (49 procent) van de woningen van Woonstad Rotterdam vallen bijvoorbeeld in categorie 4 tot 6.

APK voor huurwoningen

Woonstad Rotterdam heeft in een reactie aan RTL Nieuws laten weten dat de cijfers een vertekend beeld geven. Volgens de corporatie worden ze pas aangepast wanneer al het geplande onderhoud heeft plaatsgevonden, maar omdat dit in stappen wordt gedaan blijven de conditiecijfers slecht. Toch geven ze ook toe dat meer investering nodig is. „Er zijn te veel maatschappelijke opgaven en te weinig middelen om nog krachtiger op het verhogen van het onderhoudsniveau in te zetten.”

Maar liefst 36 procent van alle sociale huurders in Nederland geeft aan te maken te hebben met achterstallig onderhoud. De Woonbond, de belangenorganisatie voor huurders, pleit daarom voor een ‘APK’ voor woningen. „We vinden het heel normaal dat een auto veilig moet zijn op de weg, maar bij een woning malen we daar niet om. We zouden graag een periodieke keuring op woningkwaliteit zien”, laat een woordvoerder aan RTL Nieuws weten.

Rechten van huurders

Tot die tijd is het voor huurders de enige optie om een klacht in te dienen bij hun gemeente. Als de gemeente het eens is met de huurder, kunnen zij de verhuurder een verzoek sturen om de woning te laten repareren. Doen ze dit niet, dan laat de gemeente de woning repareren en zijn de kosten voor de verhuurder. De verhuurder krijgt in dit geval ook een boete. Via de huurcommissie kunnen huurders ook een tijdelijke huurverlaging aanvragen wanneer een woning niet voldoet aan de regels van het Bouwbesluit. Hierin staat dat een woning geen veiligheids- of gezondheidsgevaar mag opleveren voor de bewoner of omgeving.

Huizen worden komende twee jaar nóg 90.000 euro duurder; wordt kopen straks alleen iets voor de elite?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.