Julia Onclin
Julia Onclin Binnenland 11 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Opgepast: slakken eten kan je hond om deze reden fataal worden

Als je hond regelmatig de neiging heeft om vreemde dingen te eten, moet je voortaan even goed opletten. Het eten van slakken kan je geliefde viervoeter namelijk fataal worden, zo waarschuwt de Hondenbescherming. De slijmerige beestjes kunnen namelijk een gevaarlijke parasiet bij zich dragen: de Franse hartworm.

De Angiostrongulus Vasorum, zoals de Franse hartworm officieel heet, is in 2008 voor het eerst in Nederland gevonden. De larven van de worm leven op dieren als slakken en kikkers. Als je hond bijvoorbeeld een slak eet, krijgt het deze larve binnen. De larve ontwikkelt zich in de hond tot een volwassen worm en dat kan je trouwe viervoeter erg ziek maken.

Hond kan zonder behandeling overlijden

Klachten variëren, maar een aantal bekende symptomen zijn: een verminderde conditie, sloomheid, groeiachterstand, longontsteking, kokhalzen, hoesten, benauwdheid en een slechtere eetlust en vermageren. De volwassen wormen leggen verder opnieuw eitjes in het hart en de longen van de hond. De larven die uit de eitjes komen worden opgehoest en doorgeslikt door de hond, waardoor ze ook in de darmen en de ontlasting van de hond terechtkomen.

Momenteel is de worm gevonden in de regio’s Den Haag, de Hoge Veluwe en de Oostvaardersplassen. Foto: GettyImages

Het is erg belangrijk dat de klachten snel geïdentificeerd worden. Als de hond namelijk niet behandeld wordt, kunnen er hartfalen optreden, waardoor het dier overlijdt. Je hond kan de larven binnenkrijgen als hij slakken oppakt of opeet. Daarnaast kan ook het kauwen op takjes en het oppakken van dingen van de grond ervoor zorgen dat ze larven binnenkrijgen. De kans dat dit gebeurt is vooral groot in gebieden waar de worm voorkomt.

In deze regio’s is de hartworm aangetroffen

Om welke gebieden gaat het dan? Momenteel is de worm gevonden in de regio’s Den Haag, de Hoge Veluwe en de Oostvaardersplassen. Toch moet je ook goed opletten als je je huisdier meeneemt naar het buitenland. In Duitsland, Spanje, Denemarken, Italië en Frankrijk komt de worm namelijk ook voor. Als de dierenarts er op tijd bij is, kan de hond behandeld worden met medicatie.

Zelf hoef je je geen zorgen te maken dat jij ziek wordt van de worm. Het is namelijk geen zoönose, wat betekent dat het niet van de hond op mensen overgedragen kan worden. De Franse hartworm wordt wel veel gezien bij andere viervoeters die in het bos leven. Zo bleek uit onderzoek dat veel vossen in de duinen bij Den Haag de larven bij zich dragen. Ook dassen, wolven en fretten dragen de larven vaak bij zich.

Hulpverleners kampen 20 jaar na 9/11 nog altijd met psychische problemen

Patrick Lodiers brengt met Spaanders (en cabaret!) satire over het nieuws op tv terug

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.