Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 11 sep 2021
Leestijd: 6 minuten

Patrick Lodiers brengt met Spaanders (en cabaret!) satire over het nieuws op tv terug

Met veel satire en sowieso humor de nieuwsweek doornemen. Daarmee hoopt Patrick Lodiers in het nieuwe programma Spaanders Nederland vanaf vanavond te vermaken. Prime time (20.30 uur) op NPO 1, da’s niet niks. Metro schoof bij de televisiemaker aan om te horen hoe hij tegen zo’n grote uitdaging aankijkt.

Patrick Lodiers ontvangt Metro in Hilversum in een café. Een studio-café welteverstaan, een héél groot café. Met zitjes voor tachtig tot honderd ‘man’ publiek, een bar en een bühne voor de ‘Spaanders-band’. In het midden staat de stamtafel, Patrick Lodiers zit aan het hoofd. Metro mag plaatsnemen op een stoel waar vanavond politica Caroline van der Plas of (inmiddels ex-)judoka Henk Grol zit. Zij zijn naast de band en een wisselend cabaretpanel de eerste twee hoofdgasten. Jawel, cabaret met typetjes. Geheel in stijl van het beroemde programma Kopspijkers, waarmee Jack Spijkerman tussen 1995 en 2005 furore maakte.

Al heel veel tv van Patrick Lodiers

Furore maken deed de geboren Vlissinger Patrick Lodiers – dit najaar wordt hij 50 – zelf al zo vaak. De Lama’s (Televizier-Ring 2006) wordt natuurlijk nooit meer vergeten. Of wat te denken van De Grote Donorshow? Een ernstig zieke vrouw kon kiezen uit drie nier-donoren, waarbij de kijker thuis per sms kon stemmen op een kandidaat. Wat een ophef leverde dat op… Live werd duidelijk dat het verhaal niet klopte en er slechts aandacht voor het donorschap werd gevraagd. Patrick Lodiers zagen we ook met programma’s als Je Zal Het Maar Hebben, Over Mijn Lijk, Patrick in Uruzgan en De Reünie. En horen we de laatste tijd vooral op de radio, in De Nieuws BV. Dat nieuws neemt hij nu mee naar zijn speciaal gebouwde studio-café. Spaanders dus.

Patrick Lodiers Spaanders
Patrick Lodiers in zijn Spaanders-café. Foto: Tom Cornelissen

Mooi domein heb je voor je nieuwe programma.

Patrick Lodiers: „Ja hè. De afgelopen week is het café gebouwd en we hebben er een pilotaflevering kunnen opnemen. Die voelde heel goed. Ik vind het wel een mooi café, waarin alles kan. Aan deze tafel ontvang ik mijn twee hoofdgasten, met wie ik de afgelopen week doorneem. Aan de bar daar heb ik een gesprekje en daar op het middenstuk speel ik een quizje met die twee gasten. Daar zit de band van drummer Cyriel Directie en we sluiten aan deze zelfde tafel af met de cabaretiers en hun typetjes.”

Cabaret in Spaanders: het moet wel scherp zijn

Geheel in de stijl van Kopspijkers?

„Ja, maar met een nieuwe lichting cabaretiers en schrijvers. Denk aan Alex Ploeg, Diederik Mens en Yvonne van den Eerenbreemt. Als we Wopke Hoekstra nodig hebben, kijken we wie daar goed op lijkt en dat goed kan.”

Spannend. De cabaretiers moeten echt goed zijn, wil je niet worden afgemaakt. Denk aan Beau…

„Maar we hebben goeie, jazeker wel! Dat hebben we natuurlijk als eerste getest. Ik weet het. Als het misgaat, dan gaat het ook hard mis. Dus hebben we uitgezocht of het cabaret op een hoog niveau kan komen. Het is tenslotte een pijler in Spaanders. De pilot liet zien dat het goed zit. Het draait nog niet eens zo zeer om goed lijkende typetjes, veel meer om goede grappen. Ik kan je zeggen dat we tijdens de pilot héle goede grappen hadden. Maar ja, het is inderdaad spannend. Elke week moeten er nieuwe grappen op het nieuws zijn.”

Spaanders Patrick Lodiers bar
De bar in Spaanders. Foto: Tom Cornelissen

Je trapt in elk geval af met – op voorhand – goede hoofdgasten.

„Dat vind ik ook, Caroline van der Plas en Henk Grol hebben er allebei veel zin in. En die Henk heeft sowieso een goed verhaal natuurlijk.”

Je hebt gestudeerd aan de Filmacademie in Brussel. Ben je desondanks een echte nieuws-man of ben je die geworden?

„Die was ik altijd al. Tijdens die studie las ik elke dag De Morgen. En als jongetje thuis de Zeeuwse PZC. Ja, sinds mijn tiende lees ik al de krant. Ik vond dat gewoon leuk en heb nog altijd een Teletekst-verslaving.”

Wat is voor jou de definitie van satire?

„Poeh, goeie vraag. Bestaat die wel? Laat ik zeggen dat het vooral om de maatschappij een spiegel voorhouden gaat. En dat op een grappige wijze. En kritisch ook. Het programma heet niet voor niets Spaanders, er mag gehakt worden.”

Wordt het hard, nu je hakken noemt?

„Eerder scherp. Maar je zult ook merken dat hier gewoon een goeie sfeer zal hangen. Publiek, een band, goede gasten en dan ook nog lachen om goeie grappen, dat brengt natuurlijk een echt zaterdagavondgevoel.”

Patrick Lodiers begint op 9/11

Je begint op 9/11. Kun je daar grappig over doen?

Patrick Lodiers denkt even na: „Kun je overal grappen over maken? Volgens mij was het Freek de Jonge die ooit heeft gezegd ‘als het maar een goeie grap is’. Of iets dergelijks.”

Jij hebt een programma in Uruzgan in Afghanistan gemaakt, wat nou met 9/11 samenhangt. Zelfde vraag dus eigenlijk.

„Je kunt natuurlijk wel grappen maken over het feit dat minister Bijleveld toen Kabul viel in de bioscoop zat om naar De Slag Om De Schelde te kijken. Er is ongelooflijk veel aan de hand op dit moment. Dat heeft te maken met Afghanistan, maar ook met de kabinetsformatie. En hoe leuk is het dat Louis van Gaal weer trainer is van het Nederlands elftal? Er is veel waarover je met het cabaret kunt praten. En soms de vinger op de zere plek kunt leggen. Genoeg te bespreken in ieder geval op de zaterdagavond.”

Spaanders band
De band van Spaanders. Foto: Tom Cornelissen

Had je maar een week eerder kunnen beginnen met het weekend van Max Verstappen.

„Ja, dat was wat. Maar deze keer is het CDA-congres. Daar kijk ik ook naar uit en daar verwacht ik wel wat van. Het gaat om drie grote thema’s. Om wel of niet regeren, om hoe Wopke Hoekstra in de wedstrijd zit en wat moet het CDA met Pieter Omtzigt? Herinner je je die stemming van jaren geleden nog dat je ja moest stemmen als je tegen was en nee als je ja wilde? Daar kan ik nog naar kijken, haha.”

Spaanders op een te gek tijdstip

Spaanders zit op een prachtig tijdstip, of vind je het ook een eng tijdstip?

„Zaterdagavond NPO 1, dat vind ik echt te gek. En ook heel spannend, ja. Maar zo’n programma als Spaanders moet daar zitten. En ik ben het voorprogramma van Matthijs van Nieuwkerk.”

Waarom niet andersom?

„Haha, Matthijs de afterparty? Ook goed. Maar het is een mooie zaterdagavond zo achter elkaar. Ik hoop dat net als bij Kopspijkers destijds hele gezinnen gaan kijken en het leuk vinden.”

Spaanders is zeven zaterdagen om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1. Terugkijken kun je hier.

Tip voor een uitje: Remastered, Hollandse Meesters in een digitale wereld onder de Erasmusbrug

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Patrick Lodiers brengt met Spaanders (en cabaret!) satire over het nieuws op tv terug
Sluiten