Julia Onclin
Julia Onclin Opvallend 11 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Allereerste emoticons :-) en :-( te koop, maar goedkoop zijn ze zeker niet

Je kunt de nieuwe, hopelijk trotse, eigenaar worden van de allereerste emoticons ter wereld! De ietwat simpele emoji’s bestaande uit een dubbele punt, een minnetje en een haakje worden namelijk geveild. Door middel van een online veiling kan iedereen tot en met 23 september een bod uitbrengen op de emoticons van Scott Fahlman. Het bieden begint vanaf een prijs van 1.000 dollar, dus de kans is wel aanzienlijk dat je diep in de buidel moet tasten.

Scott Fahlman, professor computerwetenschappen bij de Carnegie Mellon University, was degene die in 1982 de eerste emoticons bedacht. Volgens hem waren de eerste emoji’s een stap richting een nieuwe universele taal. In eerste instantie bedacht de computerwetenschapper de combinaties van tekens om emoties uit te drukken. Zo moest 🙂 een grap aanduiden en stond 🙁 juist voor serieus zijn.

Bieden op emoticons van Fahlman

Fahlman lijkt aardig gelijk te hebben gekregen, aangezien emoticons vandaag de dag over de hele wereld gebruikt worden. Iedereen weet inmiddels wat het verschil tussen 🙂 en 🙁 is. De professor heeft besloten zijn eerste emoticons te koop aan te bieden tijdens een online veiling. De hoogste bieder zal de emoticons in de vorm van non-fungible tokens (NFT) krijgen.

Allereerste emoticons :-) en :-( te koop, maar goedkoop zijn ze zeker niet
Verder krijgt de koper ook twee essays van Fahlman bij zijn emoticons. Foto: Heritage Auctions

Verder krijgt de koper ook twee essays van Fahlman bij zijn aankoop. Het veilinghuis, Heritage Auctions, laat verder weten dat de emoticons niet inwisselbaar zijn. Wie deze emoticons een leuk hebbedingetje vindt, moet waarschijnlijk wel even diep in de buidel tasten. Het startbod was 1.000 dollar, maar inmiddels is er al zo’n 3.000 dollar geboden.

Steeds meer digitale objecten verkocht

Er worden steeds meer digitale objecten als NFT’s verkocht, bijvoorbeeld de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey en de broncode voor het wereldwijde web eerder dit jaar. Die leverden allebei miljoenen euro’s op. De tweet en broncode staan nog steeds online en zijn vrij toegankelijk, maar de originele objecten hebben een nieuwe eigenaar.

Patrick Lodiers brengt met Spaanders (en cabaret!) satire over het nieuws op tv terug

Hulpverleners kampen 20 jaar na 9/11 nog altijd met psychische problemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Allereerste emoticons :-) en :-( te koop, maar goedkoop zijn ze zeker niet
Sluiten