Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 23 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Rutte voelt niets voor nieuwe verkiezingen: ‘De kiezer heeft al gesproken’

Het belangrijkste politieke debat van het jaar vindt momenteel plaats en het gaat er hevig aan toe. PVV-leider Geert Wilders vraagt demissionair premier Mark Rutte bij de start meteen om nieuwe verkiezingen, maar daar voelt laatstgenoemde weinig voor.

Hij zegt er voorlopig alles aan te blijven doen om een stabiele regering te vormen. Nieuwe verkiezingen zijn echter wel actueler dan ooit tevoren. Daarom legde Metro de stelling ‘als de formatie met Remkes mislukt, is het tijd voor nieuwe verkiezingen’ voor aan ons panel.

Kritiek op verwijzingen naar Tweede Wereldoorlog

Rutte begint zijn speech door stil te staan bij de onthulling van het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. „Ik heb daar letterlijk staan huilen met mensen die zeiden: ‘Kijk, daar staat de naam van mijn opa’”, vertelt hij. Rutte wijst erop dat het belangrijk is om ons de Tweede Wereldoorlog te blijven herinnerinen. Hij wil hiermee antwoorden op ‘een deel van de discussie gisteren’, waarmee hij verwijst naar de onenigheid tussen D66 fractievoorzitter Rob Jetten en FDV-leider Thierry Baudet.

Jetten eiste excuses van Baudet voor de vergelijkingen die hij maakte tussen de Jodenvervolging en het coronabeleid, maar dat weigerde Baudet. Hierna verlieten de fracties van D66 en GroenLinks de zaal. Rutte uit indirect kritiek op Baudet, door te zeggen dat de Holocaust ‘op onnadenkende wijze’ ter sprake kwam.

De D66’er kwam trouwens ook in aanvaring met Geert Wilders. Hij noemde de obsessie van de PVV’er met Sigrid Kaag „zorgelijk“.

Geen nieuwe verkiezingen

Het debat verplaatst zich echter al snel naar andere zaken. Rutte ligt duidelijk onder vuur vanwege de trage formatie. Zo vraagt PVV-leider Geert Wilders om nieuwe verkiezingen. „Help Nederland nou vooruit”, benadrukt hij. Rutte sluit nieuwe verkiezingen voorlopig uit: „De kiezer heeft al gesproken.” Hij zegt dat hij verwacht dat hij de komende weken toch een stabiel kabinet zal kunnen vormen. Maar „als dat niet lukt met de VVD, dan zonder. Daar heb ik totaal vrede mee”, belooft hij. Dan is er nog de optie dat VVD in de oppositie gaat en andere partijen samen een coalitie vormen. Pas als dat niet lukt, zijn er nieuwe verkiezingen aan de orde. Toch verwacht hij de komende weken een doorbraak.

Weinig vertrouwen in Rutte

Rutte wordt ook ondervraagd over de motie van afkeuring die begin dit jaar tegen hem werd aangenomen als gevolg van de toeslagenaffaire. Azarkan (DENK) wil weten waarom hij na die motie niet vertrokken is, terwijl ministers Kaag en Bijleveld dat wel hebben gedaan. Rutte reageert hier enkel op hoe zeer hij het betreurt dat Kaag en Bijleveld zijn vertrokken. „Daarmee is het kabinet een hoop ervaring en kennis verloren.” Op de vraag van Marijnissen (SP) welke deadline Rutte stelt voor de oplossing voor de toeslagenaffaire, krijgt ze geen antwoord. Een groot deel van de Kamerleden zegt tijdens het debat het vertrouwen in Rutte te zijn verloren.

Toch hogere salarissen in de zorg: kabinet trekt 675 miljoen euro extra uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.