Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 22 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Jetten in discussie met Wilders: ‘Uw obsessie met Kaag wordt zorgelijk’

Vandaag staan de algemene politieke beschouwingen op de planning bij het parlement, en die begon meteen met een discussie over het debat zelf. Het ging over de volgorde waarin de fractievoorzitters aan het woord zouden komen, de staat van de formatie en de mogelijkheden om nog iets in te brengen over de begroting. Maar ook fractievoorzitters gingen met elkaar in discussie. Zo zei D66’er Rob Jetten dat de „obsessie” van Geert Wilders met Sigrid Kaag „zorgwekkende vormen aanneemt”.

Bij zijn inbreng tijdens de algemene politieke beschouwingen begon Wilders meteen met een frontale aanval op Kaag. Zij is namelijk niet aanwezig bij het debat, omdat ze recentelijk is afgetreden. In haar mening is het niet zuiver om dan bij het belangrijkste debat van het jaar te zitten. Vandaag bespreekt de Kamer de begroting, die Kaag mede zelf heeft gemaakt.

https://twitter.com/OmroepON/status/1440612758454554624

Wilders: ‘Kaag is een angsthaas’

Wilders noemde haar „een angsthaas” die „duikt” en het debat niet durft aan te gaan. Dat Kaag het staatsrechtelijk niet zuiver vindt de algemene politieke beschouwingen bij te wonen, vindt Wilders „een slap verhaal. Wat een bange vrouw.” Verder noemde hij Kaag „hare koninklijke arrogantie”.

Jetten maakte zich schertsend zorgen over Wilders en diens vermeende obsessie. „Gaat het wel goed met u? Als u er een keer over wil praten, komt u dan bij mij op de bank liggen, dan hebben we het erover.”

Hij raadt Wilders aan lid te worden van D66 als hij zich wil bemoeien met de afvaardiging van de partij bij de politieke beschouwingen. Zelf had hij graag Dion Graus als spreker voor de PVV gezien, omdat hij „veel vragen” voor hem heeft. Graus kwam meerdere keren in opspraak om beschuldigingen van seksueel wangedrag. Volgens NRC liet hij zijn beveiliger seks hebben met zijn vrouw bij wijze van betaling.

Jetten krijgt bijval van VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. Zij vindt het niet kies dat Wilders enkel met persoonlijke aanvallen komt op iemand die zelf niet aanwezig is bij het debat.

Motie van afkeuring

Kaag trad vorige week af als demissionair minister van Buitenlandse Zaken, na een aangenomen motie van afkeuring tegen het kabinetsbeleid in de Afghanistancrisis. Ze blijft wel aan als partijleider van D66 en neemt volgende week het fractievoorzitterschap in de Tweede Kamer weer over.

Ook Ank Bijleveld (CDA) besloot uiteindelijk op te stappen. In eerste instantie wilde ze aanblijven, maar toen bleek dat Kaag zou opstappen, ging ook zij overstag. Zij maakte een dag later haar besluit bekend.

Lava vulkaan La Palma bijna bij de zee, vrees voor giftige dampen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.