Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 28 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Haags raadslid opgepakt vanwege ‘verdacht gedrag’ rondom Rutte

Een Haags raadslid is zondag aangehouden omdat hij „verdacht gedrag” vertoonde. Het gaat om Arnoud van Doorn, fractievoorzitter van de Haagse Partij van de Eenheid. Het OM verdenkt hem van het voorbereiden van een ernstig misdrijf. Net nu geluiden klinken van een aanslag op demissionair premier Mark Rutte.

Van Doorn werd zondag opgepakt door beveiligers van de demissionair premier. Zij werken voor de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Het OM verdenkt het raadslid van „te hebben getracht inlichtingen te verschaffen om een ernstig misdrijf voor te bereiden”. Van Doorn is inmiddels vrijgelaten, maar blijft voorlopig verdacht. 

Verdacht raadslid verbonden aan dreiging Mark Rutte?

Maandag werd bekend dat Rutte onder dreiging staat van een mogelijke aanslag. Hij wordt daarom extra beveiligd. Of de verdenking van Van Doorn betrekking heeft op Rutte, wil een woordvoerder an het OM nog niet zeggen. „Het onderzoek loopt nog, dus daar wordt nog naar gekeken.”

Van Doorn is gemeenteraadslid van Den Haag sinds 2010. Tot eind 2011 maakte hij deel uit van de PVV-fractie. Het Haagse raadslid heeft inmiddels wat incidenten op zijn naam staan. Zo werd hij uit de PVV gezet omdat hij fouten zou hebben gemaakt met het budget van de partij. In 2013 bekeerde hij zich tot de islam en sloot zich daarna aan bij de islamitische Partij van de Eenheid.

Ook werd hij in 2015 veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Hij zou geheime stukken hebben gelekt, verkocht hennep aan minderjarigen en had een alarmpistool in huis.

Arnoud van Doorn en zijn taakstraffen

Afgelopen dinsdag kreeg Van Doorn door de rechtbank in Den Haag een taakstraf van 120 uur opgelegd. Waarom? Het raadslid verstuurde opruiende tweets tegen de zionisten in Israël. Een van die berichten stuurde hij in 2018. Daarin stond: „Vandaag in Palestina weer tientallen jonge mensen door kogels van de zionistische bezettingsmacht vermoord. Het wordt druk in het paradijs. Moge Allah de zionisten vernietigen.” Twee andere tweets hadden dezelfde strekking. Zelf beschouwt Van Doorn zijn tweets als een smeekbede en als een bijdrage aan het maatschappelijk debat.

Daar was alleen de rechtbank het niet mee eens. Zo is het woord ‘vernietigen’ volgens de rechtbank concreet gericht op geweld, en zouden de berichten kunnen worden opgevat als een aanmoediging tot het gebruiken van geweld.

Rutte zit in zijn maag met Mona Keijzer: ‘Verschrikkelijk wat er is gebeurd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Haags raadslid opgepakt vanwege ‘verdacht gedrag’ rondom Rutte
Sluiten