Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 27 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Beveiliging voor Mark Rutte: ‘Mogelijk doelwit aanslag of ontvoering’

Demissionair premier Mark Rutte heeft zware beveiliging na signalen dat hij mogelijk doelwit is van een aanslag of ontvoering. Dat hebben ‘goed ingevoerde bronnen’ gemeld aan De Telegraaf.

De minister-president wordt extra beveiligd door speciaal getrainde politiemensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. De dreiging komt uit de hoek van de georganiseerde misdaad.

‘Bedreigingen Rutte uit hoek Mocro-maffia’

Volgens een bron in de De Telegraaf zijn zogenoemde ’spotters’ in de omgeving van de VVD-leider gesignaleerd. Het zou daarbij gaan om verdachte personen die zijn gelieerd aan de Mocro-maffia. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie is formeel verantwoordelijk voor het onderzoek naar de dreiging in de richting van de minister-president. Een woordvoerder onthoudt zich desgevraagd van commentaar. Wat de link met de Mocro-maffia precies is, is onduidelijk.

Ook de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil niet ingaan op de verscherpte beveiliging van Rutte, die dit weekend precies 4000 dagen premier van ons land was. „Over veiligheidssituaties en beveiligingsmaatregelen doen we nimmer uitlatingen”, aldus een woordvoerder van de RVD. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid doet desgevraagd geen mededelingen.

Rutte sprak zich eerder uit over beveiliging

Premier Rutte sprak zich eerder al eens uit over de beveiliging van journalist John van den Heuvel van de krant die het nieuws nu brengt. Dat Van den Heuvel niet meer kon aanschuiven aan de desk van tv-programma RTL Boulevard, noemde de minister-president destijds een nederlaag. Althans, hij schaarde zich achter de woorden van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

,,Ik vind het voor hem heel erg, voor RTL Boulevard en voor De Telegraaf’’, zei Rutte. Hij snapte toen dat sommige mensen de maatregel als een knieval voor criminelen zagen. ,,Tegelijkertijd is dit het advies van de lokale driehoek en daar kan ik helaas niet in het openbaar verder over discussiëren. Zijn veiligheid staat voorop.’’

Deze zomer sprak Rutte zich ook uit over de aanslag op de later overleden misdaadjournalist Peter R. de Vries. De Vries wilde niet zwaar beveiligd worden. Rutte toen: „De aanslag op Peter R. de Vries is schokkend en niet te bevatten. Een aanslag op een moedige journalist en daarmee de vrije journalistiek die zo wezenlijk is voor onze vrije democratie, onze rechtstaat.”

Metro-stelling: ‘Als de formatie met Remkes mislukt, is het tijd voor nieuwe verkiezingen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Beveiliging voor Mark Rutte: ‘Mogelijk doelwit aanslag of ontvoering’
Sluiten