Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 16 jun 2021

‘Medische hulp’ Pieter Omtzigt met 350 CDA’ers en journalisten besproken

De storm bij het CDA is nog steeds niet gaan liggen en lijkt dat voorlopig ook niet te gaan doen. Gisteravond besprak leider Wopke Hoekstra in een Zoom-call de medische situatie van oud-collega Pieter Omtzigt. In de call die alleen voor leden was bedoeld, zaten ook journalisten.

Het ANP en Nederlands Dagblad waren ook aanwezig bij het gesprek. De gevoelige informatie die in het digitale gesprek is gedeeld, was alleen voor de 350 leden die aanwezig waren bedoeld. Hoekstra vertelde onder andere dat Omtzigt medische hulp zou overwegen.

Ziekteverlof voor Omtzigt

De online bijeenkomst ging over het vertrek van Omtzigt en de toekomst van het CDA. Nadat er vorige week een memo op straat kwam te liggen, zegde de politicus zijn lidmaatschap op. Omtzigt, die op dit moment met een burn-out thuiszit, had een memo opgesteld voor de commissie die de verkiezingsnederlaag van het CDA onder de loep neemt.

Om te herstellen van een burn-out, is het doorgaans nodig om tijdelijk te stoppen met werken. Daar is ziekteverlof voor nodig, die je krijgt met een medische indicatie. In het Zoom-gesprek heeft Hoekstra informatie over die medische indicatie gegeven.

Volgens een woordvoerder van de partij, was het niet de bedoeling dat er ook journalisten in de call zaten. Alleen leden van de christelijke partij hadden bij het gesprek mogen zijn. Het CDA heeft de afgelopen tijd vaker problemen gehad met technologische kwesties, onder andere de lijsttrekkersverkiezing van afgelopen zomer.

‘Zegt iets over gemoedstoestand’

Er zijn niet alleen persoonlijke gegevens gedeeld over Omtzigt, ook zijn er verschillende opmerkingen over de politicus gemaakt. Minister Ank Bijleveld zei dat de memo van 76 pagina’s wel iets zegt over de gemoedstoestand van de oud-partijgenoot. Bijleveld adviseert het partijbestuur sinds kort.

Volgens Hoekstra zouden Bijleveld en interim-partijvoorzitter Marnix van Rij heel wat uren hebben gestoken in gesprekken met Omtzigt om hem bij het CDA te houden. Van Rij liet ook van zich horen in het gesprek: volgens hem is de memo gelekt door iemand uit Omtzigt’s eigen kringen. De Limburger publiceerde vorige week voor het eerst over de memo, waarna GeenStijl de memo publiceerde.

Gepasseerd om lijsttrekkerschap

De memo riep nogal wat op. Omtzigt schrijft dat de toenmalige voorzitter van het CDA het lijsttrekkerschap had beloofd wanneer Hugo de Jonge de functie zou neerleggen. Toen De Jonge dat deed, werd Hoekstra gevraagd om het lijsttrekkerschap op zich te nemen. Omtzigt voelde zich gepasseerd.

Volgens Rutger Ploum, de toenmalige voorzitter van de partij, is dat pertinent niet zo. Tegen opvolger Van Rij heeft hij gezegd dat hij het lijsttrekkerschap nooit aan Omtzigt beloofd, vertelde Van Rij in de call. Van Ploum is er nog geen officiële reactie.

Omtzigt voorlopig niet terug in de Tweede Kamer, regelt vervanging

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Medische hulp’ Pieter Omtzigt met 350 CDA’ers en journalisten besproken
Sluiten