Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Binnenland 21 sep 2021

Peter R. de Vries krijgt prijs voor ‘grote bijdrage’ aan Nederland

Peter R. de Vries is gisteravond bekroond met de Michiel de Ruyter Prijs 2021. Deze prijs wordt sinds 2009 jaarlijks uitgereikt aan een persoon die een grote bijdrage heeft geleverd aan Nederland en zich onderscheidt in de maatschappij. De Vries krijgt de prijs „voor zijn gehele carrière en de oprechte troost en onmisbare steun die hij voor families van verschillende slachtoffers heeft geboden”, vertelt juryvoorzitter journaliste Phia Baruch.

Het beeldje werd gisteravond in ontvangst genomen door Klaas Wilting, oud-politiewoordvoerder en een persoonlijke vriend van De Vries. Hij accepteerde de prijs mede namens de familie van de misdaadjournalist.

Michiel de Ruyter Prijs

De Michiel de Ruyter Prijs ging eerder naar onder anderen André van Duin, Wubbo Ockels, Paul van Vliet, André Kuipers en Marianne Thieme. In het verleden kende Stichting Nederland Positief de awards toe, maar Couturekrant, een digitaal platform voor creatief Nederland, nam dit een aantal jaar geleden over.

De prijs is onderdeel van de Gouden Eeuw Awards, samen met de Rembrandt van Rijn Prijs. Deze onderscheiding is een ode aan mensen die een grote bijdrage hebben geleverd aan de creativiteit in Nederland.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries

Op dinsdag 6 juli werd misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten in Amsterdam, vlakbij het Leidsplein. Hij was net aanwezig geweest bij RTL Boulevard. De Vries raakte zwaargewond en een week later bezweek hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Hij overleed op 15 juli op 64-jarige leeftijd.

De Vries hield zich met grote zaken bezig. Bijvoorbeeld de verdwijning van Natalee Holloway, waar hij in 2008 een reportage over maakte. Met ruim 7 miljoen cijfers verbrak hij daarmee alle kijkcijferrecords. Voor de reportage won hij de prestigieuze International Emmy Award. Als woordvoerder van kroongetuige Nabil B. speelde hij ook in liquidatieproces Marengo een grote rol en hij stond de zussen van Willem Holleeder, Astrid en Sonja, bij tijdens het proces.

Voor de ouders van zowel Nicky Verstappen als Tanja Groen heeft Peter R. de Vries ook veel betekend. Hij wilde onopgeloste moord- en verdwijningszaken namelijk tot op de bodem uitzoeken.

Netflix en co onder vuur om uitbuiting: staking in Hollywood dreigt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Peter R. de Vries krijgt prijs voor ‘grote bijdrage’ aan Nederland
Sluiten