Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 20 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

NS-medewerkers treffen huilend jongetje uit Syrië in z’n eentje aan op station Tilburg

Twee veiligheidsmedewerkers van de NS troffen zondag op station Tilburg een huilend 13-jarig jongetje aan. Hij sprak de taal niet en bleek gestrand in Tilburg. Achteraf bleek dat hij in z’n eentje uit Syrië was gereisd.

De twee werknemers van de NS stonden in de stationshal van Tilburg de boel in de gaten te houden. „Wij stonden bij de Albert Heijn To Go toen dit kleine jongetje naar ons toe kwam gelopen”, vertelt één van hen tegen Omroep Brabant. „Hij begon tegen de arm van een van ons te huilen.”

Jongetje alleen vanuit Syrië naar Tilburg

De medewerkers ontfermden zich over het huilende kind, maar door de taalbarrière wisten ze in eerste instantie niet wat er speelde. Een voorbijganger op het station sprak toevallig de taal wel en diende als tolk. „Gelukkig kwam er op dat moment een vrouw langsgelopen die de Arabische taal machtig is. Via die mevrouw begrepen wij dat de jongen 13 jaar oud is en helemaal alleen vanuit Syrië naar Nederland was gekomen.”

Het jongetje bleek bang en hulpeloos. „Daarom probeerden we hem zo goed mogelijk gerust te stellen. Nadat wij de meldkamer hadden ingelicht, zijn wij met hem de Albert Heijn To Go binnengelopen om wat eten en drinken uit te zoeken. Hij kon ons namelijk niet vertellen wanneer de laatste keer was dat hij wat had gegeten of gedronken”, aldus de NS-medewerker.

NS-medewerkers op de foto met Syrische jongetje

Het jongetje droeg een document bij zich waarop zijn persoonlijke gegevens vermeld stonden. De politie en de Marechaussee werden op de hoogte gesteld van zijn identiteit.

In de korte tijd dat de medewerkers en de jongen elkaar leerden kennen, ontstond een connectie. Tegen Omroep Brabant vertelt de medewerker dan hun „kleine vriend” zelfs nog het moment wilde vastleggen. „Nadat onze kleine vriend zijn eten en drinken op had, tikte hij weer een van ons op de arm. Hij pakte zijn telefoon en opende deze in de selfie-stand. Hij wilde graag een foto met ons maken.” De jongen wilde met alle NS-beveiligers op de foto. „Na nog een tijdje gewacht te hebben, kwamen agenten van politie Tilburg aan. Zij hebben hem meegenomen naar het politiebureau. Met een boks nam de jongen afscheid van ons.”

Treinreiziger in Rotterdam in gezicht gestoken, politie zoekt dader

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.