Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Buitenland 20 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

EU-landen willen cashlimiet van 5000 euro en afschaffen 500 eurobiljet

Binnenkort mag je nog maar met maximaal 5000 euro cash iets afrekenen. Tenminste, als het aan Nederland en andere Europese landen ligt. Daarmee moet criminaliteit worden teruggedrongen.

Een dure auto of huis cash afrekenen, er zijn mensen die het (kunnen) doen. Binnenkort is dat misschien niet meer mogelijk binnen de Europese Unie. Nederland, België, Frankrijk, Italië en Spanje hebben bij de Europese Commissie gepleit voor een cashlimiet van 5000 euro. Dat schrijft De Telegraaf.

Limiet op cash tegen misdaad

Cash geld is volgens de landen een groot risico. Het is niet te traceren en wordt volop gebruikt in de georganiseerde misdaad. Veel geld wordt op die manier witgewassen, maar ook kunnen mensen zo op een anonieme manier handelen in drugs of mensen. Ook wordt terrorisme gefinancierd met cash geld. Tevens gebruiken mensen biljetten ook om belasting te ontduiken. Jaarlijks lijdt de economie miljarden schade door belastingontduiking en witwassen.

Een cashlimiet van 5000 euro zou dat flink terug moeten dringen. Dat betekent vooral dat je dingen die duurder zijn dan 5000 euro alleen nog maar met giraal geld kunt aanschaffen. Onduidelijk is of dat alleen geldt wanneer je iets koopt bij een ondernemer, of dat je ook particulier niks boven dat bedrag kunt aanschaffen. Nederland pleitte overigens voor een limiet van 3000 euro, maar kreeg daar geen andere landen in mee.

‘Schaf 500 eurobiljet af’

Een tweede stap die de genoemde EU-landen, waaronder Nederland, willen, is het afschaffen van het 500 eurobiljet. In 2019 is de Europese Centrale Bank al gestopt met de productie van deze biljetten, maar er zijn er nog steeds miljoenen in omloop. De landen willen dat daar een einde aan komt, vooral omdat dat geld vrijwel alleen gebruikt wordt voor criminele activiteiten.

Het aantal biljetten van 500 euro dat in omloop is loopt al langzaam terug, maar er zijn er nog miljoenen. Begin 2019 waren er 516 miljoen biljetten van 500 euro in de omloop. Begin dit jaar waren dat er nog zo’n 400 miljoen, met dus een waarde van 200 miljard euro.

Bill Gates gaat met de pet rond en haalt miljard op voor ontwikkeling schone energie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.