Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Duurzaamheid 20 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Bill Gates gaat met de pet rond en haalt miljard op voor ontwikkeling schone energie

Bill Gates heeft met een initiatief ruim een miljard dollar opgehaald voor het ontwikkelen van schone energie. Gates, jarenlang de rijkste man ter wereld, wil met het geld de uitstoot van broeikasgassen terugdringen.

Vorige maand kwam het VN-klimaatpanel IPCC met een alarmerend rapport, waarin staat dat de aarde in de komende twintig jaar met anderhalve graad opwarmt als drastische maatregelen uitblijven. Vooral de uitstoot van broeikasgassen moet snel beperkt worden om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Breakthrough Energy

Als reactie ging Bill Gates met de spreekwoordelijke pet rond bij een aantal grote Amerikaanse bedrijven. De Microsoft-oprichter wil namelijk de ontwikkeling van technologieën stimuleren, die moeten leiden tot schone energie. Dat project heet Breakthrough Energy en focust zich onder meer op groene waterstof en duurzame vliegtuigbrandstof.

Er wordt met name gefocust op de luchtvaart, omdat de regering van de Verenigde Staten liet weten dat de luchtvaart tegen 2030 een vijfde minder broeikasgassen moet uitstoten. Er bestaat al duurzame vliegtuigbrandstof, maar die is vijf keer zo duur als kerosine en daarmee niet grootschalig bruikbaar voor vliegmaatschappijen.

Inzamelingsactie Bill Gates

Met het initiatief hoopt Bill Gates een steentje bij te dragen aan de VN-doelen en de VS-doelen. Nouja, steentje, zeg maar gerust steen. Met de inzamelingsactie haalde hij ruim een miljard dollar op voor het verduurzamen van vliegtuigbrandstof. Onder meer Americain Airlines, Microsoft, General Motors, Bank of America, ArcelorMittal, Boston Consulting Group en BlackRock zorgden voor dit bedrag.

Vooralsnog is 1 miljard een flinke druppel, maar de emmer is nog lang niet vol. Om de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd te reduceren naar nul is volgens Bill Gates zo’n 43 biljoen (met twaalf nullen) euro nodig.

Goede doelen Bill Gates

Als jarenlang de meest vermogende man ter wereld, heeft Bill Gates al heel wat uitgegeven aan goede doelen en andere initiatieven. Naar schatting heeft hij in totaal veertig miljard van zijn vermogen aan goede doelen gegeven. De Bill & Melinda Gates Foundation, dat zich al jarenlang inzet tegen onder meer hiv, malaria en polio, heeft een vermogen van 37 miljard.

Dit moet je weten over het nieuwe klimaatrapport: ‘Code rood voor de mensheid’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.