Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 30 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

KHN is enthousiast over invoering polsbandjes in horeca: zo werkt het

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) reageert enthousiast op de inzet van polsbandjes in de horeca na het tonen van een geldige QR-code. Met het gebruik van bandjes hoeven horecaondernemers niet elke bezoeker op een QR-code te controleren. Zo kunnen lange rijen worden vermeden.

De controle is sinds afgelopen weekend verplicht voor bezoekers vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, musea en theaters. Met de QR-codes kunnen mensen aantonen dat ze recent negatief getest zijn op corona, hersteld zijn van het virus of hier volledig tegen gevaccineerd zijn. In elk geval de gemeenten Den Haag, Roosendaal en Oosterhout geven aan dat zij komend weekend met de bandjes gaan werken. In Breda en Alkmaar werd hier afgelopen weekend mee geëxperimenteerd.

Polsbandjes kunnen controle versnellen

„Het controleren van de QR-codes kan voor wachttijden en onrust bij gasten zorgen”, zegt een woordvoerder van KHN. „Het bandjessysteem kan deze controle versnellen. Het is positief dat steeds meer burgemeesters dit initiatief omarmen. Alles wat ervoor zorgt dat horecaondernemers met minder operationele zorgen en belasting te maken krijgen en wat zorgt voor meer begrip bij gasten, is winst ten opzichte van het huidige systeem.”

Volgens de woordvoerder is het bandjessysteem goed overlegd met gemeenten en burgemeesters. „Het is goed om te zien hoe dergelijke zaken lokaal pragmatisch worden opgepakt en dat de minister het nu overneemt.” Ferd Grapperhaus van het ministerie van Justitie en Veiligheid liet gisteren in een brief aan de burgemeesters weten dat het kabinet akkoord gaat met de inzet van de polsbandjes voor de horeca, mede omdat dit drukte op straat tegengaat.

Zo werkt het corona-bandjessysteem

In meerdere steden moeten mensen bij een soort checkpoint hun QR-code laten zien. Daarna krijgen ze een polsbandje, die elke dag anders is. Dat kan bijvoorbeeld door een andere kleur. Met zo’n polsbandje krijg je toegang tot horeca en uitgaansgelegenheden. Heb je geen polsbandje, is het makkelijker te zien dat je niet gecheckt bent. Gemeenten en ondernemers moeten ervoor zorgen dat de bandjes niet langer dan 24 uur geldig zijn, dat ze niet overdraagbaar zijn en dat er een bepaald gebied wordt aangewezen waarbinnen de bandjes gelden.

Voor horecaondernemers kunnen de polsbandjes uitkomst bieden. Voor veel van hen was de reden voor bezwaar dat ze te weinig werknemers hebben om iedereen te checken op de coronapas. Daarom zei bijvoorbeeld een ondernemer uit Zeeland, die Metro sprak, al dat hij niet mee zou doen.

Waku Waku weigert het systeem

Inmiddels is duidelijk geworden dat er wel meer horecaondernemers weigeren om mee te doen aan de controle op de coronapas. Een voorbeeld daarvan is de eigenaar van het Utrechtse restaurant Waku Waku. Handhavers constateerden dat er mensen zonder coronapas in het restaurant zaten. Daarop moest de zaak op last van burgemeester Sharon Dijksma sluiten. Uiteindelijk sloot de horecaondernemer zelf de deuren, om ze de volgende dag weer te openen. Daarop verving de gemeente de sloten.

Gisteravond werden 101 mensen aangehouden omdat ze tegen het verbod in demonstreerden. Nu ligt de zaak bij de rechter. Het restaurant heeft de rechter namelijk gevraagd het gemeentelijke bevel te schorsen. Vanochtend om 10.00 uur begon de zitting, die ook via een livestream te volgen was.

Demonstranten blijven bivakkeren bij Waku Waku, rechter beslist morgen over sluiting

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.