Kristel van den Bergh
Kristel van den Bergh Binnenland 13 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Groningse studentenvereniging verzwijgt ontgroeningsincidenten waarbij studenten onwel werden

De Groningse studentenvereniging Albertus Magnus ligt onder vuur. De Volkskrant schrijft dat de vereniging ontgroeningsincidenten niet heeft gemeld. Dat staat haaks op de gedragscode die Rijksuniversiteit Groningen opstelde en werd ondertekend door Albertus Magnus RKSV als akkoord.

Bij de ontgroenings-activiteiten zijn vier studenten flauwgevallen en 25 aspirant-leden voelden zich ‘niet lekker’.

Flauwgevallen studenten

Vice-praeses van Albertus Magnus, Ruben van Rossem, ontkende in de eerste instantie dat er sprake was van een ontgroeningsincident. „De combinatie van warmte en veel mensen in een oud verenigingspand zorgt er helaas voor dat soms mensen flauwvallen. Vergelijkbaar met een concert of festival”, was zijn eerste reactie.

Pas later erkende Van Rossem dat er vier studenten zijn flauwgevallen tijdens de ontgroening. Volgens de Vice-preases gebeurde dit nadat zij ‘maximaal 20 minuten voorovergebogen zittend’ op elkaar hebben gewacht. „Wij zijn met hen naar het medisch team gegaan om hen te controleren. De vier personen maakten het na een nacht slapen weer goed en hebben verder deelgenomen aan het programma”, legt het bestuurslid verder uit.

Bij interne navraag bij andere leden, ontdekte Van Rossem dat 25 studenten zich ‘niet lekker’ voelden tijdens de activiteiten. Volgens van Rossen zijn deze studenten medisch gecheckt en konden ook zij daarna door met de activiteiten.

„Bovenstaande situatie gaat nog geëvalueerd worden. Maar vooruitlopend op deze evaluatie hebben wij alvast besloten deze activiteit niet meer op deze manier in te vullen. En mensen niet zo lang voorovergebogen te laten zitten”, aldus het bestuurslid.

Ontgroeningsincidenten alsnog melden

De incidenten vonden plaats in de laatste ontgroeningsperiode. Deze was van 20 augustus tot en met 1 september van dit jaar. Tijdens deze weken zijn de verenigingen verantwoordelijk voor het creëren van ‘een veilige en vertrouwde studieomgeving voor (aankomende) studenten in de stad Groningen’.

Daarbij staat in de gedragscode het volgende over de meldplicht: „Indien zich onverhoopt één of meerdere incidenten voordoen, worden die direct door het verantwoordelijk bestuur telefonisch of per email gemeld aan ACI.” En dit heeft Albertus Magnus dus niet gedaan.

Nu het incident buiten de deuren van Albertus Magnus bekend is geworden, gaat de vereniging de incidenten alsnog melden bij het Advies Commissie Introductietijden, ook bekend als ICA.

„Na grondige analyse van hetgeen zich heeft voorgedaan, hebben wij besloten het te melden bij de ACI”, zegt van Rossem tegen De Volkskrant.

Ontgroening afschaffen of niet?

Studieplatform StudeerSnel deed onderzoek onder ruim 800 studenten over ontgroeningen. Daaruit blijkt dat ruim 60 procent van de studenten het terecht vindt als dispuutsontgroeningen worden afgeschaft. Van de ondervraagden die zelf lid zijn, is dit 41 procent.

Maar over één ding zijn vrijwel alle studenten het eens: 90 procent van hen veroordeelt verenigingen die lichamelijk of psychologisch over de streep gaan. Is een ontgroening bij studentenvereniging nog wel van deze tijd? Het metro-artikel daarover, lees je hier.

Opnieuw ‘bangalijst’ bij Vindicat opgedoken, met namen van 100 studentes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Groningse studentenvereniging verzwijgt ontgroeningsincidenten waarbij studenten onwel werden
Sluiten