Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 30 sep 2021

Nog maar één Nederlandse provincie rood op Europese coronakaart

De provincie staat nou niet bekend als een regio met een hoge bevolkingsdichtheid, waar mensen in grote steden hutjemutje op elkaar wonen. Toch is Friesland nog de enige Nederlandse provincie die rood kleurt op de coronakaart van Europa.

Ons land kleurt vandaag bijna volledig oranje op de kaart van coronagevallen in Europa. Oranje is de een na laagste waarschuwingskleur die er is. Negen provincies staan al op dat niveau en daar komen er twee bij. Flevoland en Zuid-Holland kunnen namelijk een stap richting de meer gunstige kleur doen. Alleen Friesland blijft dus sowieso nog op rood staan. Dat geldt als een na hoogste waarschuwingsniveau. De laatste keer dat Nederland er zo goed voor stond, was begin juli, voor de vierde golf.

Hoe komt Friesland rood op de coronakaart?

De gezondheidsdienst ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Wat is er in Friesland dan aan de hand?

Het aantal positieve tests in Nederland is de laatste twee weken duidelijk aan het dalen en het percentage positieve tests ook. Daardoor zakten vorige week al negen provincies van rood naar oranje. Friesland heeft naar verhouding echter nog de meeste positieve tests. In de afgelopen twee weken is het coronavirus vastgesteld bij meer dan 1300 Friezen, omgerekend ongeveer 206 op elke 100.000 inwoners. In het Fries klinkt dat zo:

Het Friese percentage is wel bijna 23 procent minder dan bij de kaart van vorige week. Als die lijn zich doorzet, kan Friesland volgende week als laatste provincie van rood naar oranje gaan.

Coronacijfers dalen ‘t snelst in Noord-Holland

In Noord-Holland gaat de daling het snelst. Daar zijn afgelopen twee weken zo’n 3700 positieve tests genoteerd, oftewel 129 per 100.000. Dat is 32 procent lager dan bij de kaart van vorige week. Drenthe heeft naar verhouding de minste coronagevallen. Die provincie zou volgende week naar groen kunnen gaan.

Landen gebruiken de Europese kaart om hun beleid te bepalen. Toen Nederland in juli donkerrood werd, was dat voor landen als Duitsland en Frankrijk aanleiding om strengere regels in te voeren voor Nederlanders die de grens wilden passeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nog maar één Nederlandse provincie rood op Europese coronakaart
Sluiten