Judith Tielemans
Judith Tielemans Entertainment 30 sep 2021

Talkshows voeden verdeeldheid in dit land, vindt cabaretier Jandino

Cabaretier Jandino Asporaat haalt in een post op Instagram uit naar Eva Jinek en presentatoren van andere talkshows. Volgens hem zouden deze televisieprogramma’s de verdeeldheid in Nederland voeden. De cabaretier besloot zijn tournee te stoppen omdat hij boos is dat bezoekers moeten aantonen dat zij gevaccineerd zijn of recent negatief getest zijn op corona.

Jinek liet dinsdag in haar show weten dat geen van de boze weigerartiesten in haar show tekst en uitleg wilden komen geven. Zij zijn volgens haar bang voor framing en reacties.

Eerlijkheid had Jinek gesierd, aldus Jandino

Op Instagram schrijft de cabaretier dat „het ze gesierd had als ze eerlijk waren geweest en zeiden: ‘Jandino heeft meerdere malen bedankt voor onze show omdat hij vindt dat talkshows op dit moment ook bijdragen aan de verdeeldheid in Nederland, als het gaat om dit onderwerp. En: ‘Hij heeft ons, als programmamakers, gevraagd om zeer zorgvuldig te zijn met wat je doet en te allen tijde de ander mee te nemen in je hart wanneer je een beslissing maakt’.”

Onder meer de Kunstenbond, een vakbond voor mensen in de creatieve sector, uitte veel kritiek op weigerartiesten als Jandino en Douwe Bob omdat zij met het afgelasten van hun tournee ook hun crew, hun band en de theaters duperen. Veel mensen in de sector werken als zzp’er en zijn dolblij dat zij na anderhalf jaar coronalockdown weer aan de slag kunnen.

De band van Douwe Bob stapte dinsdag op omdat de zanger het besluit niet met hen had overlegd. In de uitzending van Jinek dinsdag noemt cabaretier Wallis de Vries zijn statement narcistisch. Volgens haar creëert zijn beslissing juist een tweedeling. „We hebben het afgelopen anderhalf jaar naar een stervende sector zitten kijken. Nu kan het eindelijk weer. Ik vind het eerder een egoïstische beslissing.”

Douwe Bob compenseert band en reageert op kritiek

De kritiek is Douwe Bob niet ontgaan. In een bericht op Facebook schrijft hij het ‘heel erg’ vindt dat hij ‘wordt gezien als een narcistische klootzak’. De zanger zegt dat hij de consequenties van zijn beslissing aanvaart en dat hij er nog steeds volledig achter staat. Ook laat hij weten zijn band ‘gewoon te compenseren’ voor zijn besluit.

Jandino wilde de afgelopen dagen niet zeggen of hij zijn crew had geconsulteerd over zijn besluit en of hij zijn crewleden financieel heeft gecompenseerd voor het werk dat zij nu niet meer kunnen doen.

De uitzending van Jinek van dinsdagavond terugzien? Die vind je hier.

Waarom Typhoon, Tim Douwsma en andere BN’ers tegen de coronapas zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Talkshows voeden verdeeldheid in dit land, vindt cabaretier Jandino
Sluiten