Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 29 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Kabinet akkoord met polsbandje na controle QR-codes voor coronapas

Het kabinet kan ermee leven als gemeenten na het tonen van een geldige QR-code polsbandjes inzetten om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld cafés en restaurants in een bepaald gebied. Wel moeten gemeenten en ondernemers ervoor zorgen dat het coronabandje niet langer dan 24 uur geldig is, en niet overdraagbaar is aan een ander. Dat schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vandaag in een brief aan de burgemeesters.

Vandaag werd bekend dat Den Haag gaat experimenteren met de polsbandjes. Mensen die een restaurant of café willen bezoeken, krijgen zo’n bandje. Zo kunnen de etablissementen eenvoudiger checken of iemand een coronapas heeft. Elke dag hebben de polsbandjes een andere kleur. De bandjes worden verstrekt bij controleposten, waar mensen hun CoronaCheck-app wel moeten laten zien.

De polsbandjes worden komend weekeinde in elk geval gehanteerd op het Plein, een belangrijk uitgaansgebied in het centrum van Den Haag. „Hoe we dat precies invullen, wordt besproken met de horeca. Bekostiging vindt plaats uit de door het Rijk toegezegde middelen”, laat de gemeente weten.

Polsbandje voor betere check op coronapas

Ook in het Brabantse Oosterhout krijgen mensen komend weekeinde een polsbandje bij het uitgaan. „We hopen de controles voor de horecaondernemers hiermee makkelijker te maken”, liet burgemeester Mark Buijs gisteren weten.

In Breda en Alkmaar konden mensen afgelopen weekeinde al polsbandjes krijgen, nadat ze hun QR-code hadden laten scannen bij een controlepunt. Alkmaar gebruikte ook een watervaste stempel als alternatief voor de app. De Telegraaf schreef onlangs al dat de burgemeesters uit het Veiligheidsberaad erg positief waren over de polsbandjes.

Voor horecaondernemers kunnen de polsbandjes uitkomst bieden. Voor veel van hen was de reden voor bezwaar namelijk een praktische. Ze hebben simpelweg geen mankracht om iedereen te checken op de coronapas. Daarom zei bijvoorbeeld een ondernemer uit Zeeland, die Metro sprak, al dat hij niet mee zou doen.

Utrechts restaurant weigert controle

En er zijn wel meer horecaondernemers die niet mee willen doen aan de controle op de coronapas. Zoals de eigenaar van het Utrechtse restaurant Waku Waku. Handhavers constateerden dat er mensen zonder coronapas in het restaurant zaten. Daarop moest de zaak op last van burgemeester Sharon Dijksma sluiten. Uiteindelijk sloot de horecaondernemer zelf de deuren, om ze de volgende dag weer te openen. Daarop verving de gemeente de sloten.

Nu ligt de zaak bij de rechter. Het restaurant heeft de rechter namelijk gevraagd het gemeentelijke bevel te schorsen. Morgen om 10.00 uur begint de zitting, die ook via een livestream te volgen is.

Eis: jeugddetentie voor doodsbedreiger Lale Gül, verbod op sociale media

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.