Erik Jonk
Erik Jonk Opvallend 29 sep 2021

De Mont Blanc is gekrompen: ‘Gemeten vanaf de stijgende zeespiegel zeker?’

De Mont Blanc is ongeveer een meter lager dan tijdens de laatste meting in 2017. Dertig bergbeklimmers moesten onlangs de hoogste berg van West-Europa op, om te kunnen meten.

Het ‘dak van Europa‘ in de Alpen – zoals de reus van ons continent wordt genoemd – is nu nog 4807,81 meter. In 2017 was dat 4808,72 meter.

Hoogte Mont Blanc blijft schommelen

Ongeveer dertig onderzoekers klommen halverwege deze maand de Frans-Italiaanse berg op om er metingen te doen. Het meten wordt moeilijk gemaakt door de dikke laag eeuwige sneeuw, die meetelt in de metingen. Die ijzige sneeuwlaag blijft het hele jaar liggen. De dikte van deze laag fluctueert, zo melden deskundigen, waardoor ook de hoogte van de Mont Blanc blijft schommelen. Het gesteente onder de sneeuw is volgens de metingen 4792 meter hoog.

De onderzoekers stellen hun metingen beschikbaar aan andere wetenschappers. Zij nodigen hen uit om de hoogteverschillen meer precies te verklaren. Bij de vorige meting, vier jaar geleden, was de top ongeveer een centimeter gekrompen. Dat was toen ten opzichte van een onderzoek van twee jaar eerder, in 2015.

Hoe gaat die meting? En: ‘Neem geen keien meer mee!’

Sommige twitteraars weten wel raad met zo’n nieuwtje als dat van de Mont Blanc. Koos Burgmeijer bijvoorbeeld, zoals boven geplaatst. Dat Burgmeijer cynisch is, moge duidelijk zijn. „Ach, de Mont Blanc wordt ook een dagje ouder”, stelt Nico Schoofs op het social media-platform. Bernardus Jansen heeft een prangende vraag en geeft zelf het antwoord: „En waar wordt dat vanaf gemeten? Oh wacht, de stijgende zeespiegel?”

Paul Peeters vindt dat we ons – als we de toerist uit hangen – moeten gedragen. Ongetwijfeld met een vette knipoog:

Regels Mont Blanc aangepast

Gekkigheid over de toeristen of niet, de regels op de Mont Blanc zijn in 2019 wel degelijk aangepast. Tot dat jaar gingen gemiddeld 25.000 klimmers de berg op. Dat werd te druk. ‘Klimmers de Mont Blanc afgejaagd’, schreef Metro toen. Tot de extra regels behoorde onder meer de beslissing dat de Mont Blanc beklimmen mocht, mits je een kamer had geboekt in een van de hutten op de flanken van de berg.

Kabinet akkoord met polsbandje na controle QR-codes voor coronapas

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Mont Blanc is gekrompen: ‘Gemeten vanaf de stijgende zeespiegel zeker?’
Sluiten