Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 30 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

D66 wil toch praten over doorzetten met huidige coalitie

D66 wil toch onderhandelen over een doorstart van het huidige kabinet met VVD, CDA en ChristenUnie. De D66-fractie heeft hier vandaag mee ingestemd, aldus partijleider Sigrid Kaag.

Haar partij wilde de afgelopen maanden niets weten van een nieuwe coalitie met de ChristenUnie. Zondag maakte Kaag op een partijbijeenkomst echter bekend dat ze de blokkade tegen de ChristenUnie zou opheffen.

Aan het begin van de middag komen de drie partijen weer bij elkaar bij informateur Johan Remkes. VVD en CDA hebben steeds aangegeven graag met de ChristenUnie verder te willen.

Kaag: ‘We doen het goed of we doen het niet’

Kaag wijst erop dat het enige alternatief zou zijn om nieuwe verkiezingen te houden. „Die verlammen de politiek ten minste nog een halfjaar. Dan blijven de grote besluiten uit. Dat verdient ons land niet.”

D66 is dus bereid de coalitie van de afgelopen vier jaar voort te zetten, maar niet het beleid, maakte Kaag wel duidelijk. Het moet „progressiever, genereuzer, opener en menselijker.” Met name op het gebied van klimaat en investeringen in het onderwijs wil de partij meer van haar wensen verwezenlijkt zien. „We doen het goed of we doen het niet.”

Aan het begin van de middag komen de drie partijen weer bij elkaar bij informateur Johan Remkes. VVD en CDA hebben steeds aangegeven graag met de ChristenUnie verder te willen.

Klaver: ‘Nederland heeft verandering nodig’

GroenLinks-leider Jesse Klaver denk dat het besluit van D66 om met de huidige coalitie te gaan onderhandelen, niet zal leiden tot verandering. Op Twitter reageert hij met: „Dit kabinet heeft de wooncrisis, klimaatcrisis en ongelijkheid niet opgelost. Waarom zou dat bij een voortzetting van deze coalitie anders zijn? Wat Nederland nodig heeft, is verandering. Dit is meer van hetzelfde.”

Ook Lilliane Ploumen van PvdA laat zich horen op Twitter: „Dat nu onderhandelingen beginnen over een doorstart is daarmee pijnlijk voor iedereen die het juist anders wil, met meer saamhorigheid en minder eigenbelang.”

Ook andere mensen op Twitter zijn teleurgesteld in het besluit van Kaag. Zo zegt iemand dat „de coalitie VVD, D66, CDA en CU al tijden de meerderheid achter zich heeft en dat dit daardoor al 3-4 maanden geleden rond had moeten zijn”. Daar sluit een andere twitteraar zich bij aan: „Heeft Kaag zich toch laten overvleugelen door het duo Rutte-Hoekstra. Weg verkiezingswinst. Geen wonder dat we het geloof in de politiek verliezen.”

https://twitter.com/nedaisonline/status/1443520513020661764

In een verklaring op de website van D66 lijkt de twijfel er bij Kaag ook in te slaan. Zo wordt er geschreven dat de partij vol overtuiging gaat onderhandelen, ondanks dat het niet „de zevende keus” was van de partij. „Maar het land moet bestuurd worden en we moeten aan de slag.” Of het ze gaat gaat lukken? „Ik weet het niet”, schrijft Kaag. „Wij weten ons gesteund en gemotiveerd door onze idealen voor het Nederland waar wij in geloven.”

PvdA en GroenLinks wilden graag meedoen met onderhandelen, maar alleen samen. D66 had deze optie ook het liefst gewild maar VVD en CDA hielden dat tegen.

Bryan Roy veroordeeld na bedreiging Mark Rutte, op Twitter was hij dat al

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.