Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 22 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Laagst aantal coronapatiënten in ziekenhuizen sinds 24 juli

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is nu op het laagste niveau sinds 24 juli. Op dit moment liggen er 532 mensen met een coronabesmetting in de ziekenhuizen. Dat zijn er 46 minder dan gisteren, is te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

En ook op de intensive cares vond een daling plaats. Daar liggen nu 186 patiënten, 14 minder dan gisteren. Eind juli lagen er voor het laatst zo weinig mensen met corona op de ic’s. Op de verpleegafdelingen liggen nu 346 coronapatiënten, 32 minder dan een dag eerder.

Laagst aantal coronapatiënten in ziekenhuizen sinds 24 juli

Afgelopen etmaal werden op de ic’s 18 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de verpleegafdelingen werden 23 mensen opgenomen, het laagste aantal sinds half juli. Het LCPS voorspelde eerder deze week dat de bezetting de komende tijd op zowel de ic als in de kliniek zal dalen.

Precies een jaar geleden lagen er 420 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 112 minder dan nu. Daarna liepen de opnames echter hard op. Begin januari hielden bijna 2900 Covidpatiënten bedden bezet op de verpleegafdelingen en ic’s. Vorige week donderdag waren het er voor het eerst in lange tijd minder dan 600.

Wereldwijd ruim 6 miljard prikken gezet

Inmiddels zijn er wereldwijd ruim zes miljard coronaprikken gezet, blijkt uit cijfers van persbureau AFP. De laatste miljard prikken werden binnen 29 dagen gezet. Daarmee neemt het vaccinatietempo iets af.

In eerste instantie duurde het 140 dagen voordat de eerste miljard doses toegediend waren. Daarna nam het priktempo echter toe. In zo’n dertig dagen steeg het aantal vaccinaties van 3 naar 4 miljard, 26 dagen daarna bereikten we de grens van 5 miljard. Er zijn circa 7,7 miljard mensen op aarde. Veel vaccins bestaan uit twee doses, dat is dus ook waar dit cijfer op slaat. Voor de jongste kinderen zijn nog geen vaccins goedgekeurd.

De meeste prikken zijn gezet in China (2,18 miljard), India (826,5 miljoen) en de Verenigde Staten (386,8 miljoen). Deze landen produceren hun eigen coronavaccins. Er wordt vooral veel gevaccineerd in welvarende landen. Een aantal van deze landen biedt hun bevolking extra prikken aan, zogeheten boostershots, terwijl andere landen onvoldoende vaccins hebben om de risicogroepen in te enten. Veel arme landen zijn voor hun vaccins afhankelijk van donaties.

Bijna alle landen zijn begonnen met hun vaccinatiecampagnes, al verlopen er een aantal niet zo voorspoedig. Alleen Burundi, Eritrea en Noord-Korea hebben er voor zover bekend geen begin aan gemaakt, meldt AFP. Het is niet duidelijk of en wanneer ze de eerste mensen gaan inenten tegen Covid-19.

Reizen naar Amerika mag bijna weer, tickets als warme broodjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.