Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 15 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Aantal vaccinatie-afspraken bijna verdubbeld na aankondiging coronapas

Na bekend werd dat het coronatoegangsbewijs op steeds meer plekken nodig zal zijn, stijgt het aantal mensen dat zich alsnog laat vaccineren. Het aantal vaccinatie-afspraken is bijna verdubbeld ten opzichte van vorige week. Al ver voor de persconferentie lekten enkele details uit, en maandag begon de toename van afspraken. Zo zijn er toen 13.000 coronaprikken gepland, gisteren 15.558.

Vorige week werden er gemiddeld zo’n 8000 afspraken per dag ingeroosterd, laat GGD GHOR Nederland weten na een bericht van Hart van Nederland. Wel wil de gezondheidsdienst de toename aan vaccinatie-afspraken niet meteen linken aan de coronapas. De toename van 60 procent in één dag is wel „hoogst ongebruikelijk”. Horecaondernemers hebben al gezegd dat ze de pas niet zien zitten.

Het aantal gezette prikken loopt nog niet echt op, maar daalt ook niet. Op maandag zijn 17.969 vaccinaties gezet, gisteren 19.227. Vorige week zijn bijna 127.000 mensen gevaccineerd, gemiddeld iets meer dan 18.000 per dag. Dat is het laagste aantal sinds januari.

Laagste aantal coronapatiënten op de ic’s in maand tijd

Ondertussen daalt het aantal coronapatiënten op de intensive cares. Vandaag liggen er 200 mensen op de ic’s, het laagste aantal sinds 17 augustus. In totaal liggen er nu nog 600 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, in de ziekenhuizen. Dat zijn er 35 minder dan dinsdag, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 32 tot 400. 12 nieuwe patiënten zijn opgenomen op de ic’s in de afgelopen 24 uur. Op de verpleegafdelingen werden 45 mensen binnengebracht.

Het LCPS verwacht dat de bezetting met covidpatiënten in de ziekenhuizen de komende tijd stabiel blijft, met mogelijk een kleine daling.

Geen regionale risiconiveaus meer

Daarnaast voert de overheid een verandering door. Ze gaat stoppen met een risiconiveau per regio in Nederland. In plaats daarvan komt er een landelijk waarschuwingssysteem. Dat moet op 25 september worden ingevoerd, laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Wat er verder verandert op 25 september, lieten we je al eerder weten.

De vier niveaus – waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig – gaven de stand van de corona-uitbraak in de regio’s aan. Welk risiconiveau een regio kreeg, werd gebaseerd op het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames in de voorgaande week. Het hoogste van de twee cijfers gaf daarbij de doorslag.

Halsema: ‘Jodenster bij corona-demo smakeloos, maar niet strafbaar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.