Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 27 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Sigrid Kaag wil wel weer praten met ChristenUnie en het liefst zes partijen

D66 heft haar blokkade tegen een kabinet met de ChristenUnie op. Wel wil de partij dat er eerst met de zes partijen uit het ‘brede midden’ van de Tweede Kamer voor een coalitie wordt onderhandeld. Dat zei partijleider Sigrid Kaag gisteren tijdens een ontmoeting met partijleden in Amsterdam.

De formatie gaat vandaag verder. Informateur Johan Remkes ontvangt de leiders van VVD (Mark Rutte, die zoals nu bekend is beveiligd wordt, D66 en CDA. Remkes kijkt of er een minderheidscoalitie kan worden gevormd, maar dat ziet D66 niet zitten. De formatie zit een half jaar na de verkiezingen muurvast.

D66 staat weer open voor ChristenUnie

Als de gesprekken tussen VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie niets opleveren, is D66 ook bereid te praten over voortzetting van de huidige coalitie met de ChristenUnie. Tot dusver hield D66 vast aan een kabinet met de beide linkse partijen.

Medio vorige maand zei Kaag – die onlangs na een motie van afkeuring opstapte als minister van Buitelandse Zaken – nog geen heil te zien in een kabinet met de ChristenUnie. „Het moet echt anders. Dat doe je met een andere samenstelling van het kabinet, met andere keuzes en prioriteiten”, zei ze toen in een gesprek met het Algemeen Dagblad.

VVD en CDA willen wel graag verder regeren met de ChristenUnie. Die laatste partij heeft de afgelopen tijd steeds de boot afgehouden. Een kabinet met alleen PvdA of GroenLinks zagen VVD en CDA wel zitten, maar de beide linkse partijen willen alleen samen in een kabinet stappen. Dat weigeren VVD en CDA.

Sigrid Kaag wil impasse nu weleens doorbreken

Kaag zei de impasse rond de formatie te willen doorbreken. „Ik vind het verstandig en volwassen en het juiste om te doen.”

Volgens haar snakt Nederland naar een doorbraak in het formatieproces. Ze ziet ook wel dat er tussen de zes partijen grote tegenstellingen zijn, maar ze zijn ook bereid om compromissen te sluiten. Dat bleek vorige week volgens haar tijdens de behandeling van de begroting voor volgend jaar in de Kamer.

D66 zei eerder in een nieuw kabinet voortgang te willen boeken op medisch-ethisch terrein, zoals de abortuswet en het wetsvoorstel over zogenoemd voltooid leven. Ook op Europees gebied moet er een andere wind gaan waaien. Daarom zag Kaag opnieuw praten met de ChristenUnie aanvankelijk niet zitten.

Klimaat, onderwijs en woningnood zijn de thema’s waarop D66 zich wil richten, verklaarde Kaag. Een nieuw kabinet moet niet alles en beetje gaan aanpakken, maar een „aantal hoofdzaken heel goed doen”, aldus de D66-leider. „We komen er echt wel uit.”

Metro-panel: ‘Als de formatie met Remkes mislukt, is het tijd voor nieuwe verkiezingen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sigrid Kaag wil wel weer praten met ChristenUnie en het liefst zes partijen
Sluiten