Julia Onclin
Julia Onclin Binnenland 25 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Geen 1,5 meter meer: Dit zijn de coronaregels die vanaf vandaag nog wel gelden

De coronaregels worden stap voor stap versoepeld. Zo hoeven we vanaf 25 september geen anderhalve meter afstand meer te houden en zul je een coronabewijs nodig hebben voor bijna alle activiteiten die je buiten de deur wilt ondernemen. Om ervoor te zorgen dat jij precies weet welke regels nog wel gelden, heeft Metro ze voor je op een rij gezet.

Coronabewijs

We beginnen maar meteen met de meest belangrijke coronaregel: de invoering van het coronabewijs. Deze zal namelijk vanaf 25 september verplicht zijn op locaties waar de drukte, door het verdwijnen van de anderhalve meter afstand, toeneemt. Iedereen vanaf 13 jaar moet dan verplicht een coronabewijs hebben. Bij mensen met een leeftijd van 14 jaar of ouder zal het coronabewijs in combinatie met een identiteitsbewijs gecheckt worden.

Op welke plekken heb je zo’n bewijs precies nodig? Hierbij moet je denken aan alle horeca binnen (uitgezonderd hiervan is afhaal), bij culturele bezoekjes (zoals het theater en de bioscoop) en bij evenementen (denk aan festivals, publiek bij professionele sportwedstrijden en optredens). Het maakt dan niet uit of het binnen of buiten is en of je een vaste zitplaats hebt of niet.

Coronacheck-app, Janssen, vaccinatie, Groen vinkje
De CoronaCheck-app. Foto: ANP / Bart Maat

Mondkapjes in het OV

Naast het loslaten van de afstandsregel en de invoering van het coronabewijs, zullen de mondkapjes nog niet uit het straatbeeld verdwijnen. Ook na 25 september zul je in het openbaar vervoer (trein, bus, metro, tram) een mondkapje moeten dragen. Daarnaast blijft ook op het vliegveld, in het vliegtuig en in de taxi het dragen van een mondkapje verplicht.

Waar je vanaf vandaag geen mondkapje meer hoeft te dragen, is op de perrons en stations. Dat hebben demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge laten weten tijdens de afgelopen persconferentie.

Reizen naar Nederland

Wat het reizen betreft, zal er door de versoepeling van de coronaregels meer mogelijk zijn voor reizigers die naar Nederland komen. Sinds een paar dagen hoeven mensen uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten niet meer in quarantaine bij aankomst in ons land als zij gevaccineerd zijn. Deze nieuwe regel geldt ook voor andere reizigers die uit zeer hoogrisicogebieden komen.

vliegtuig kleding
Gevaccineerde reizigers hoeven niet meer in quarantaine. Foto: Pexels / Pixabay

Scholen

In eerste instantie was de coronaregel dat de groepsgrootte op het mbo en in het hoger onderwijs niet groter mocht zijn dan 75 leerlingen. Dit maximum vervalt vanaf 25 september. Er is dan geen limiet meer wat betreft de hoeveelheid studenten die zich in een lokaal of collegezaal mogen bevinden. Daarnaast zal het in het voortgezet onderwijs, het mbo en het hoger onderwijs niet meer verplicht zijn om buiten de les een mondkapje te dragen.

Voor het primair onderwijs en de kinderopvang is er ook iets veranderd. Het is namelijk niet meer zo dat een hele klas of groep getest moet worden en in quarantaine moet als er sprake is van één besmetting binnen de groep.

Werkadvies bijgesteld

In eerste instantie raadde het kabinet aan om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Ook dat advies is nu echter aangepast. Het advies is nu om thuis te werken als dat kan, maar als het echt nodig is, mag je ook op kantoor werken.

Capaciteit evenementen

Ook voor de organisatoren van evenementen verandert het een en ander wat de coronaregels betreft. Als het gaat om een evenement dat binnen gehouden wordt, zonder vaste zitplaatsen, mag de ruimte maar tot 75 procent van de normale capaciteit gevuld worden. Voor een evenement met vaste zitplaatsen geldt geen maximale capaciteit. Als het evenement buiten plaatsvindt, geldt er ook geen maximaal bezoekersaantal.

Feestgangers tijdens het proefevenement in de Ziggo Dome.
Wat verder wel voor alle evenementen geldt, is een verplichte coronacheck. Foto: ANP

Wat verder wel voor alle evenementen geldt, is dat je een coronabewijs moet kunnen laten zien. Daarnaast blijft in de horeca de sluitingstijd van 00.00 uur tot 06.00 uur nog gewoon gelden. Wat nachtclubs en discotheken betreft, geldt hetzelfde als voor de horeca. Ook zij mogen open tot middernacht met als voorwaarde dat een coronabewijs verplicht is. Naar verwachting zal het kabinet in november kijken of de nachtsluiting kan komen te vervallen.

Grapperhaus: ‘Horecazaken die coronapas niet controleren, riskeren sluiting’

Vandaag kort geding evenementenbranche over coronamaatregelen: ‘Verbijsterd’

Coronaregels en advies kabinet

Naast de bovenstaande coronaregels, zijn er nog een paar dingen die het kabinet adviseert. Zo moet je vaak en goed je handen blijven wassen, kun je beter geen handen schudden, moet je je laten testen als je klachten hebt en moeten ruimtes goed geventileerd worden. Daarnaast betekent het einde van de verplichte anderhalve meter afstand niet dat je meteen in iemands aura kunt gaan staan. Het kabinet geeft namelijk het dringende advies om toch gewoon afstand van andere mensen te houden.

Kwart Nederlandse vrouwen werd ondanks gebruik anticonceptie zwanger

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.