Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 15 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

5 tekenen dat je jouw functie bent ontgroeid

Wanneer je jouw functie bent ontgroeid, doe je werk onder jouw kunnen. Je bent overgekwalificeerd en/of te ervaren geworden voor het werk dat je uitvoert. Dat betekent niet alleen dat je waarschijnlijk minder verdient dan je eigenlijk waard bent, maar ook dat dat de kans groot is dat je jouw baan op een gegeven moment saai of onbevredigend gaat vinden.

Soms is het duidelijk dat je je functie bent ontgroeid, maar dat is niet altijd het geval. Want laten we eerlijk zijn: een baan waar je je volledig op je gemak voelt en waar je zeker weet dat je je werk goed uitvoert, is soms ook wel heel fijn.

Je hebt lef nodig om een nieuwe stap in je carrière te zetten.

Tekenen dat je jouw functie bent ontgroeid

Dit zijn de eerste vijf tekenen dat je jouw functie ontgroeid bent. Natuurlijk merk je dit als je ongemotiveerd bent en je kapot verveelt, maar de eerste tekenen zijn veel subtieler dan dat.

Je kijkt iets te vaak op de klok

Als je je verveelt op werk, is dat een duidelijk teken dat je jouw functie bent ontgroeid. Maar meestal verveel je je niet van de één op de andere dag. Dit proces gaat veel langzamer en subtieler. De eerste stap? Als je jezelf erop betrapt dat je meer op de klok kijkt dan je vroeger deed.
Als je niet oppast, tel je op een gegeven moment de uren af. En dan duurt een dag lang, kunnen we je vertellen!

Je werk verandert nooit

Denk eens terug aan de afgelopen jaren in deze functie. Is je werk in die tijd veranderd? Het is heel makkelijk om te worden opgezogen in de drukke dagelijkse sleur. Maar een baan geeft past echt voldoening als je genoeg wordt uitgedaagd.

Wanneer je niets nieuws hebt geleerd in maanden, kan je stellen dat er niet niets meer te leren valt en dat je jouw functie bent ontgroeid.

Je maakt alleen zijwaartse stappen in je carrière

Wanneer je een stap maakt in je carrière is dat vaak een stap omhoog. Je krijgt bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheden. Bij een zijwaartse stap in je carrière krijg je een nieuwe rol die op hetzelfde niveau ligt als je huidige rol, met een vergelijkbaar salaris.

Op zich is daar niets mis mee, het kan dat de nieuwe rol bijvoorbeeld veel beter aansluit bij je interesses. Maar pas op als je zijwaartse na zijwaartse stap maakt en al jaren geen stap omhoog hebt gemaakt.

Je weet meer dan je leidinggevende

Natuurlijk kan niemand een expert op elk gebied zijn en wordt een team samengesteld zodat teamleden onderling kennis kunnen uitwisselen. Maar als jij op essentiële punten (zoals vaak gebruikte programma’s) je leidinggevende elke keer te hulp moet schieten, is dat een duidelijk teken dat je toe bent aan meer verantwoordelijkheden.

Je vaardigheden worden niet optimaal gebruikt

Wanneer je vaardigheden hebt die niet of amper gebruikt worden, is dat zonde. Niet alleen voor het bedrijf waar je werkt (je kan ze immers nog zoveel meer bieden), maar ook voor jezelf. Je groeit niet als werknemer.

Ga het gesprek aan met je leidinggevende over eventuele kansen binnen het bedrijf of ga op zoek naar een nieuwe baan waar je wel je volle potentieel kan waarmaken. Of zie je het echt niet meer zitten? Check dan onze vijf manieren om ontslag te nemen.

Twee derde van de Nederlanders erg tevreden over zijn of haar ‘baas’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.