Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 13 sep 2021

6 jaar na neerschieten van MH17 nog geen informatie van Russen

Er is nog geen nieuwe informatie binnengekomen over waarom vlucht MH17 is neergeschoten, zo heeft het Openbaar Ministerie vandaag tijdens een zitting bekendgemaakt. Vandaag laten zij weten „nog steeds geen uitsluitsel te hebben over de concrete aanleiding om MH17 neer te schieten”.

Het Joint Investigation Team (JIT) voert het onderzoek uit en deed een oproep aan inwoners van de stad Koersk, omdat ze denken dat de Buk-raket daarvandaan komt. De oproep is niet gedaan in het kader van de lopende strafzaak, maar voor het vervolgonderzoek.

Twee gearresteerde Russen

De rechtbank zei vorige week meer informatie te willen van het OM over de oproep. Over het verhaal dat Oekraïne op het punt zou hebben gestaan twee Russen te arresteren die naar eigen zeggen betrokken waren bij het neerhalen van het vliegtuig, wil de rechtbank ook meer weten.

Het OM kan over dat laatste punt weinig zeggen, omdat zowel de Nederlandse politie en justitie als het JIT hier niet bij betrokken waren. Eerder onderzoek heeft volgens hen „geen relatie kunnen vaststellen tussen de in de media genoemde personen en de Buk-raket”.

MH17 werd op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten toen het vliegtuig boven Oost-Oekraïne vloog. Uit onderzoek is gebleken dat dit met een Buk-raket van Russische makelij is gedaan, waarschijnlijk door pro-Russische separatisten die dachten dat het om een militair vliegtuig ging. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Onder hen waren bijna tweehonderd Nederlanders.

Nabestaanden MH17 voelen zich machteloos

Drie Russen en een Oekraïner worden vervolgd voor hun vermeende betrokkenheid bij de ramp, namelijk rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. Alleen Poelatov laat zich juridisch bijstaan.

Vorige week maakte de rechtbank bekend niet voor september 2022 uitspraak te doen in de zaak. Vanaf half november dit jaar wordt het requisitoir van het OM verwacht, dat uitmondt in een strafeis.

De komende drie weken komen ongeveer negentig nabestaanden aan het woord over hun dierbaren. Een van hen is Silene Frederiksz, wiens zoon Bryce Frederikz en zijn vriendin Daisy Oehlers om het leven kwamen tijdens het neerschieten van vlucht MH17.

In de rechtbank vertelde (schoon)moeder Frederikz dat „de lichamen bleven liggen in de brandende zon. Daar lagen onze kinderen tussen.” De familie doorging een traumatische tijd, waarin zij moesten wachten op het terugkeren van de lichamen. De frustratie was groot toen de familie meekreeg dat de Russische separatisten eerst geen toegang gaven tot de rampplek. Ook toen de trein met hierin talloze lichamen niet mocht vertrekken, voelden zij zich machteloos.

Ook Ria van der Steen, die haar vader en stiefmoeder verloor in de ramp, voelt zich boos en machteloos. In de rechtbank las ze een tekst voor van schrijver Aleksandr Solzjenitsyn in het Russisch „voor meeluisteraars van het Russische regime”. Daarin stond: „Ze liegen, we weten dat ze liegen, en zij weten dat wij weten dat ze liegen.

Unanieme EU-steun voor Nederland in de botsing met Rusland over MH17

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
6 jaar na neerschieten van MH17 nog geen informatie van Russen
Sluiten