Judith Tielemans
Judith Tielemans Televisie 13 sep 2021

Deze presentatoren maken kans op een Sonja Barend Award

Onder andere Humberto Tan is voor de tweede keer genomineerd voor de Sonja Barend Award. Ook Matthijs van Nieuwkerk en Janine Abbring maken kans op de jaarlijkse prijs voor het beste televisie-interview.

Het interview met schrijver Alfred Birney bij Zomergasten levert Abbring haar eerste nominatie voor de Sonja Barend Award op. In het VPRO-programma van 15 augustus sprak zij met haar Zomergast over de multiculturele samenleving en het concept van je thuis voelen.

In het interview zagen kijkers hoe Birney openhartig sprak over het oorlogstrauma van zijn Indische vader, dat ook bij hem diepe sporen heeft afgelaten. De uitzending kreeg veel lof. Op social media vertelden velen dat ze het gesprek als  indrukwekkend, grijpend en mooi ervaarden.

Humberto Tan in gesprek met Bibian Mentel

Een ander gesprek dat mogelijk in de prijzen valt, is dat van Humberto Tan met Bibian Mentel op 7 maart van dit jaar, vlak voor haar overlijden. Via een videoverbinding liet de drievoudig paralympisch kampioen weten dat er veel is om dankbaar voor te zijn, zelfs op het moment dat je doodgaat. Het interview met de optimistiche Mentel maakte veel indruk op kijkers. Op sociale media noemden mensen haar een held, een voorbeeld voor iedereen.

Van Nieuwkerk is genomineerd voor zijn interview met André van Duin bij Matthijs Gaat Door. In het programma sprak de komiek openhartig met Matthijs van Nieuwkerk over de lastige periode die hij doormaakte, nadat er darmkanker bij hem werd vastgesteld. Zo zei hij gedacht te hebben dat „als het misgaat ik naar Martin toe ga”. Daarmee refereerde de Omroep MAX-presentator aan zijn overleden echtgenoot Martin Elferink, die stierf aan botkanker.

Dit zijn alle genomineerden voor de Sonja Barend Award 2021

 • Janine Abbring met Alfred Birney, Zomergasten (15 augustus 2021)
 • Özcan Akyol met Paul Witteman, Sterren op het doek (12 december 2020)
 • Kefah Allush met Tygo Gernandt, De kist (1 februari 2021)
 • Twan Huys met Sywert van Lienden, Buitenhof (6 juni 2021)
 • Jorn Jonker met Mark Rutte, NOS Nieuws (25 maart 2021)
 • Margriet van der Linden met Connie Palmen, M (24 november 2020)
 • Cornald Maas met Jeroen van Merwijk, Volle Zalen (20 oktober 2020)
 • Matthijs van Nieuwkerk met André van Duin, Matthijs Gaat Door (23 januari 2021)
 • Humberto Tan met Bibian Mentel, Humberto (7 maart 2021)
 • Mariëlle Tweebeeke met Mark Rutte, Nieuwsuur (10 mei 2021)
 • Jeroen Wollaars met Wopke Hoekstra, Nieuwsuur (10 maart 2021)

De selectie is dit jaar samengesteld door tv-recensenten Yasmina Aboutaleb van de Volkskrant, Maaike Bos van Trouw. Ook Arjen Fortuin (NRC) en Roy van Vilsteren (hoofdredacteur VARAgids) maken deel uit van de jury. Sonja Barend reikt de prijs op 12 oktober uit in de talkshow Khalid & Sophie.

In voorgaande jaren ging de Sonja Barend Award onder meer naar Coen Verbraak, Kefah Allush, Eva Jinek, Humberto Tan en Jeroen Pauw.

Bibian Mentel roert Nederland tot tranen bij Humberto

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Deze presentatoren maken kans op een Sonja Barend Award
Sluiten