Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 18 aug 2021

Verdachten van overvallen op René van der Gijp en Nikkie de Jager op vrije voeten

Drie verdachten in de zaken van de gewapende overval op YouTuber Nikkie de Jager en de mislukte overval op voetbalanalist René van der Gijp komen voorlopig vrij. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vanochtend besloten. Er is namelijk nog geen zicht op de inhoudelijke behandeling van hun strafproces.

De verdachten zouden samen met anderen een criminele organisatie vormen. Die hield zich volgens het OM in 2020 gedurende het hele jaar bezig met het plegen van misdrijven zoals diefstallen, afpersing met geweld en woningovervallen in Rotterdam en omgeving. Zeven tot acht mannen opereerden volgens het OM „in wisselende samenstelling” en hadden het voorzien op bekende Nederlanders en vermogende mensen. In juni kwamen al vier andere verdachten vrij.

Vier overvallers hielden Nikkie de Jager onder schot

Songfestivalpresentatrice Nikkie de Jager werd in augustus vorig jaar met haar verloofde overvallen in hun huis. Ze werd vastgebonden en geslagen met een vuurwapen. Vier overvallers hielden hen onder schot. De buit van de overval bestond onder meer uit een grote hoeveelheid kostbare sieraden en een tas van het merk Louis Vuitton. De Jager volgde de zitting vanmorgen via een videoverbinding.

René van der Gijp werd in de late avond van 27 april vorig jaar door drie gemaskerde mannen belaagd toen hij na een uitzending van Veronica Inside thuiskwam. Ze sloegen met slaghamers op zijn auto, maar vluchtten uiteindelijk zonder buit.

René van der Gijp Vandaag Inside schiphol
Voetbalanalist René van der Gijp werd belaagd met slaghamers op zijn auto. Foto: ANP

Rechtbank heeft ‘lang geworsteld’

De rechtbank gaf aan lang geworsteld te hebben met de schorsingsverzoeken van de advocaten van de Rotterdammers Eddie N. (24) en Hamza T. (22), die beiden onder meer worden verdacht van de gewapende overval op Nikkie de Jager. Dezelfde twijfel had de rechtbank bij het schorsen van het voorarrest van Younes S. (20) uit Ridderkerk, die wordt verdacht van de mislukte overval op René van der Gijp.

De rechtbank noemde de misdrijven zeer ernstige feiten. „Verhoudt zich dat überhaupt tot een schorsing?”, vroeg de rechter zich openlijk af. Maar het kan nog wel een halfjaar kan duren voordat de zaak inhoudelijk kan worden behandeld. Daarom besloot de rechtbank na lang wikken en wegen het drietal toch te laten gaan tot aan de einduitspraak van de strafzaak. Bij een  mogelijke veroordeling kunnen de verdachten hoge gevangenisstraffen krijgen.

De verdachten die morgen worden vrijgelaten, krijgen allemaal een contactverbod met medeverdachten. Ook moeten ze meewerken met de reclassering. In de tussentijd mogen ze geen strafbare feiten plegen en dienen ze zich, uiteraard, te houden aan oproepen van politie en justitie.

Nikkie de Jager vastgebonden en geslagen met vuurwapen tijdens overval

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Verdachten van overvallen op René van der Gijp en Nikkie de Jager op vrije voeten
Sluiten