Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 13 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Quinsy Gario gaat in hoger beroep tegen schorsing BIJ1: ‘Beschuldigingen ongefundeerd’

Quinsy Gario gaat in hoger beroep tegen zijn schorsing als partijlid van BIJ1. De kunstenaar en anti-racisme-activist noemt de beschuldigingen waardoor zijn lidmaatschap werd ingetrokken ‘ongefundeerd’, meldt dagblad Trouw. Volgens Gario is hem nooit verteld hoe en waarom hij gevoelens van ‘onveiligheid’ veroorzaakte binnen de partij. Ondertussen is er nog steeds mot tussen Gario, de nummer twee op de kadidatenlijst, en partijleider Sylvana Simons.

Daarmee blijft het rommelen bij BIJ1. In juli stapte het bestuur van de Haagse BIJ1-tak op na het vertrek van Quinsy Gario. Dit omdat ze niet langer wilden samenwerken met de landelijke partij. Het onderzoeksbureau heeft inmiddels gesproken met verschillende partijleden die zich ‘onveilig’ zeiden te voelen door Gario.

Sylvana Simons zou een ‘anti-Quinsyhouding’ hebben

Daar kreeg ook Gario een uitnodiging voor, maar zonder een duidelijke vermelding dat de klachten over hem gingen. Zelf dacht hij te gaan spreken met het onderzoeksbureau over over klachten die hij had ingediend over pestgedrag. Volgens hem zou partijleider Sylvana Simons een ‘anti-Quinsyhouding’ hebben.

Gario bleef tot nu toe stil over zijn schorsing, maar onderstreept met dit nieuws de onenigheid binnen de jonge partij. Medestanders van Gario laten zich horen op sociale media. Zij vinden dat het partijbestuur van BIJ1 vooringenomen gehandeld heeft. Een nieuwe algemene ledenvergadering zou op korte termijn moeten stemmen over een definitieve schorsing van Gario.

Cynische reacties over verdeeldheid BIJ1

Op Twitter halen mensen uit naar BIJ1. Zo worden er veel cynische opmerkingen gemaakt over de onenigheid binnen de partij. Zo blijkt dat Mariam El Maslouhi, bestuurslid van BIJ1 Den Haag, onlangs de telefoon ophing toen zij een wit landelijk bestuurslid aan de lijn kreeg. Vier van de zes bestuursleden is wit, terwijl de partij zich meer moet focussen op antiracisme en gelijke kansen.

Verder gaat het gerucht dat Gario via een van de BIJ1-whatsappgroepen uit de partij is gezet. Dit onderstreept bestuurslid BIJ1 Mariam El Maslouhi van Den Haag op Twitter.

Eerder liet het bestuur van de Haagse afdeling al weten in een verklaring dat het bij BIJ1 om een „giftige interne cultuur” gaat. Daarom besloot het bestuur uit Den Haag dat ze buiten BIJ1 om actief blijven. „We gaan als individuen door met het bouwen van onze overlappende community en activistisch werk in onze stad.”

Eind juli nagelde Gario BIJ1 publiekelijk aan de schandpaal bij talkshow Op1. Volgens hem is het een zooitje bij de partij en toen hij daarvan iets durfde te zeggen, kon hij zijn spullen pakken.

Op vakantie naar Griekenland? Bosbranden worden nog volop geblust

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.