Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 12 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

In Nederland 22 miljoen vaccinaties gezet, hoe doen we het in Europa?

De 22 miljoenste coronaprik is vandaag gezet, meldt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Het gaat zowel om eerste als tweede vaccinaties. Hoe staat Nederland er eigenlijk voor, in vergelijking met landen om ons heen?

In Nederland heeft nu 84,3 procent van de volwassenen tenminste één coronaprik gehad. Dat valt op te maken uit data van het ECDC, de Europese versie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Zorgminister Hugo de Jonge meldde het ‘priknieuws’ vanmiddag op Twitter. Dat levert hem (weer) de meest uiteenlopende reacties op. Van mensen die zich zorgen maken over de consequenties van de vaccinaties („vroeger dachten we ook dat asbest veilig was”) tot „regel even dat ik 24 september m’n bruiloftsfeest kan vieren, bedankie”.

Nederland in top 10 vaccinaties in Europa

Met het percentage vaccinaties tegen corona staat ons land op plek acht in Europa, samen met Spanje. In sommige Europese landen hebben meer mensen een prik gehad: Frankrijk (84,6 procent), Noorwegen (85 procent), Portugal (85,3 procent), Malta (87 procent), Denemarken (87,3 procent), Ierland (89,2 procent) en IJsland (91,2 procent) Een aantal weken geleden stond Nederland overigens nog op de derde plek in de lijst.

71 procent van de volwassen Nederlanders is al volledig gevaccineerd. Met dat percentage aan vaccinaties staat Nederland op plek zeven in Europa. Denemarken (73,2 procent), Portugal (74,6 procent), Ierland (77,9 procent), België (78,8 procent), IJsland (86,5 procent) en Malta (87,6 procent) zijn al verder met het volledig inenten van hun bevolking.

Het nemen van de vaccinaties is (tot nu toe) vrijwillig. Vanmorgen werd bekend dat meer dan de helft van de verpleegkundigen een verplichte vaccinatie niet ziet zitten. Een artikel daarover vind je hier.

Positief nieuws over corona in Nederland

Er was vandaag naast het aantal vaccinaties nog twee maal positief nieuws – in de goede zin van het woord – over corona in ons land. Voor de derde dag op rij is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen gedaald. In totaal houden nu 649 besmette mensen een bed bezet, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er zeven minder dan een etmaal eerder. De intensive cares dragen momenteel zorg voor 210 ernstig zieke coronapatiënten, evenveel als gisteren.

Ten tweede: vier Nederlandse provincies zijn oranje geworden op de Europese coronakaart, doordat het aantal positieve tests er genoeg is gedaald. Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland stonden afgelopen week nog op rood, maar doen vandaag een stap omlaag. De rest van het land blijft op rood staan. De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het eerder genoemde ECDC. De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.

Na een jaar weer één coronabesmetting: 400.000 mensen in Canberra (Australië) in lockdown

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In Nederland 22 miljoen vaccinaties gezet, hoe doen we het in Europa?
Sluiten