Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 17 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Aantal schademeldingen na watersnood loopt op: al meer dan 1400

Verzekeraars krijgen steeds meer meldingen binnen van de schade na de watersnood in Limburg. Volgens Centraal Beheer en Interpolis gaat het tot nu toe al om meer dan 1400 meldingen en de verzekeraars verwachten dat dit aantal volgende week nog verder zal oplopen.

Vandaag stond de teller bij Interpolis op zo’n 870 meldingen en Centraal Beheer kreeg er 540.  Het gaat hierbij specifiek om schade van particulieren, van wie bijvoorbeeld huizen en auto’s beschadigd raakten. De verzekeraars maken zich op voor nog veel meer meldingen omdat het water nog lang niet overal gezakt is en niet iedereen de kans heeft gehad om schade te melden.

Een woordvoerder van Interpolis geeft aan dat het niet alleen om schade hoeft te gaan die direct door hevige regenval is ontstaan. Ook schade door het buiten de oevers treden van kleine rivieren als de Geul is bij Interpolis meeverzekerd. De meeste schademeldingen komen net als de afgelopen dagen vooral uit de getroffen gemeenten in Zuid-Limburg, waaronder Heerlen, Valkenburg aan de Geul en Gulpen-Wittem.

Verzekeraars houden speciaal spreekuur

Deskundigen van de twee verzekeraars houden morgen nog een soort spreekuur in een hotel vlakbij het getroffen gebied. Omwonenden kunnen dan langskomen om vragen te stellen over bijvoorbeeld opvang, voorschotten en het vaststellen van de schade. Mogelijk komen er morgen nog nieuwe meldingen bij.

Het Verbond van Verzekeraars en de Stichting Salvage, die namens verzekeraars kortstondige eerste hulp biedt bij calamiteiten, gaven eerder al aan dat het waarschijnlijk nog een tijd zal duren voordat duidelijk is hoe groot de schade echt is.

Overheid betaalt deel van de schade

Bij het vergoeden van de schade zal de overheid ook een belangrijke rol spelen. Het demissionaire kabinet heeft de wateroverlast in de zuidelijke provincie eerder deze week formeel tot ramp verklaard en dat betekent dat een wet van toepassing is die bepaalt dat mensen met schade die de verzekering niet dekt, ook bij de rijksoverheid kunnen aankloppen.

Nederland doneert massaal: 1 miljoen euro opgehaald voor Zuid-Limburg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.