Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 18 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Groot lek bij testbedrijf: iedereen kon valse reis- en toegangsbewijzen maken

Door een groot lek bij een testbedrijf was het voor iedereen mogelijk om valse reis- en toegangsbewijzen in de app CoronaCheck te krijgen. Ook zijn de privégegevens van ruim 60.000 mensen, die bij dit bedrijf een coronatest hebben gedaan, gelekt. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Het lek zit bij Testcoronanu, een testbedrijf met tien locaties in Nederland en drie in België dat is aangesloten bij het initiatief Testenvoorjereis.nl. Het bedrijf wordt daardoor niet alleen door de overheid aangeraden om je te laten testen, maar ook met belastinggeld gesubsidieerd.

Vals testbewijs maken

Door het lek kon iedereen in de coronadatabase van het testbedrijf neuzen en daar kinderlijk eenvoudig, door twee regels code in je browser in te voeren, je eigen negatieve test toevoegen.

Coronacheck-app, Janssen, vaccinatie, Groen vinkje
De CoronaCheck-app. Foto: ANP / Bart Maat

Het lek roept ook de vraag op hoe betrouwbaar CoronaCheck eigenlijk is. „Enige vorm van betrouwbaarheid is nu helemaal weg”, stelt hoogleraar microbiologie Bert Niesters van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Na de melding van het RTL Nieuws heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het testbedrijf afgesloten van het systeem. Daardoor kan het geen toegangsbewijzen of testen meer aanbieden. Verder wil de Autoriteit Persoonsgegevens dat het testbedrijf meteen stopt met het testen van mensen. Hun gegevens zijn er namelijk niet veilig.

Meteen stoppen met testen door lek

Op papier was alles in orde bij het bedrijf, zegt een woordvoerder van het ministerie. Om toegelaten te worden tot het testsysteem van de overheid moet een bedrijf aan strenge eisen voldoen en bewijzen overleggen om aan te tonen dat het aan deze eisen voldoet. ‘Op papier’ voldeed Testcoronanu aan alle eisen. VWS gaat onderzoeken hoe het kan dat het bedrijf ondanks de gebrekkige beveiliging door de screening kon komen.

Bij andere aanbieders die voor de overheid testbewijzen verzorgen is gecheckt of er een soortgelijke kwetsbaarheid in het systeem zit. Dat is volgens de woordvoerder niet het geval.

Interpol zoekt Nederlandse jongeren die landgenoten op Mallorca zwaar toetakelden

Van Vollenhoven: ‘Koe die 100 kilometer in Maas aflegde niet slachten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.