Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 9 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Kaag: ‘Besmettingscijfers ontzettend zorgelijk, ook voor vakantie’

Volgens Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) is de snelle toename van het aantal nieuwe coronabesmettingen ‘ontzettend zorgelijk’. En dan niet alleen voor de ontwikkeling van het virus zelf, maar ook voor het vooruitzicht van Nederlanders die een vakantie naar het buitenland hebben geboekt voor de komende weken.

„Ik weet ook wat het betekent voor de mensen. En dat als je je vakantiegeld hebt gekregen of even hebt gespaard, dat je er even op uit wil in je eigen land of natuurlijk elders”, zegt Kaag.

Kaag: ‘Besmettingen zorgelijk voor vakantie’

Nederland loopt het risico door andere landen op ‘code rood’ gezet te worden. Dan kunnen vakantielanden zelf maatregelen invoeren, bijvoorbeeld een quarantaineplicht voor Nederlandse toeristen. Ook voor mensen die volledig gevaccineerd zijn. In sommige gevallen kunnen Nederlanders zelfs worden geweerd.

Gisteren meldde het RIVM 5475 positieve tests. Dat is het hoogste aantal sinds 14 mei. Woensdag waren het er meer dan 3600 nieuwe gevallen en de dag ervoor waren ruim 2200 positieve tests geregistreerd. Precies een week geleden, op 1 juli, kwamen er slechts 826 nieuwe gevallen bij. Dat betekent dat het aantal positieve tests in een week tijd bijna is verzevenvoudigd. Zo’n snelle stijging is niet eerder voorgekomen.

https://twitter.com/Hertog6/status/1413129714777001987

Mogelijk rood reisadvies voor Nederland

Kaag wil niet vooruitlopen op de stappen die populaire vakantielanden als Frankrijk en Spanje straks nemen. „Het is te vroeg om te speculeren, maar ik deel de zorg”, zegt Kaag. „Het is risicovol op dit moment.”

Als je wil weten welke maatregelen vakantielanden op dit moment nemen, moet je kijken op de website van wijsopreis. Dat zegt Kaag. „Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger”, benadrukt ze ook.

Verder is het volgens haar vooral van belang „dat we het virus weer onmiddellijk kunnen remmen”. Het goed naleven van de basisregels „is altijd al ons eigen belang geweest, maar ik zou zeggen: met de vakantie voor de deur al helemaal”, zegt Kaag. „Alles wat we kunnen doen, moeten we zelf toepassen.”

Organisatie wil schadevergoeding voor ziekmakende borstimplantaten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.