Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 7 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Relatief rustig protest boeren, één fietser van de weg gereden

Protesten van duizenden boeren in vijf steden zijn vanmiddag ten einde gekomen. Over het algemeen zijn de demonstraties zonder veel problemen verlopen. Al denkt een fietser in Gouda daar waarschijnlijk anders over.

Zowel op het Malieveld in Den Haag als voor diverse provinciehuizen ontstond na de acties snel een leegloop. Aan de betogingen in Arnhem, Zwolle, Assen en Den Bosch deden alles bij elkaar enkele duizenden boeren mee. Velen van hen waren op hun tractor gekomen.

Boeren voerden actie om stikstofcrisis

De boeren voerden actie om nogmaals duidelijk te maken dat zij hun ruimte in Nederland willen behouden. En niet de rekening van de stikstofcrisis toegeschoven willen krijgen. Het kabinet vindt weliswaar dat alle sectoren de komende jaren moeten bijdragen aan vermindering van de stikstofuitstoot, die schadelijk kan uitpakken voor de natuur. De boeren vrezen echter dat zij onevenredig hard geraakt worden. In gesprekken met provinciebestuurders wierpen ze de vraag op of bedrijven uit andere sectoren wel over de benodigde natuurvergunningen beschikken. Provinciebestuurders toonden zich bereid dat goed te gaan bekijken.

Boeren trokken naar campus Wageningen

Boeren die in Arnhem bijeenkwamen, reden daarna door naar Wageningen University & Research (WUR). Daar stonden tientallen tractoren, liet een woordvoerster van de universiteit weten. De politie was op de campus aanwezig om alles in goede banen te leiden. Wat de actievoerders er precies wilden gaan doen, werd niet duidelijk. Bestuurslid Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force (FDF) was niet van de actie op de hoogte. Op de universiteit wordt veel onderzoek naar landbouw gedaan. Ook het klimaat en milieukwesties, zoals de stikstofproblematiek waar de boeren zich druk om maken, zijn aandachtspunten van Wageningse onderzoekers.

Fietser omver gereden, tractor rijdt door

Voor zover bekend zijn de protesten zelf zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Onderweg werd een fietser in Gouda aangereden door een 19-jarige tractorbestuurster. Zij reed door maar werd later alsnog aangehouden in Den Haag. Staatsbosbeheer zegt te gaan bekijken of het Malieveld door het protest van de boeren schade heeft opgelopen. Volgens de instantie die het veld beheert, hebben de boeren zich niet aan de afspraken gehouden door honderden tractoren op het gras te parkeren.

Op enkele binnenwegen was het na afloop van de protesten druk. Aan het begin van de actiedag greep de politie in op de A12 bij Utrecht. Boeren die met tractoren over die snelweg reden, op weg naar de actie in Den Haag, werden teruggestuurd naar kleinere wegen. Om de vertrekkende boeren de ruimte te geven, sloot de politie het eerste stukje van de Utrechtsebaan, die Den Haag uit voert, even af voor ander verkeer.

Boeren joelen politici CDA en D66 uit

Tweede Kamerleden van CDA en D66 werden vandaag met veel lawaai en gejoel onthaald door de actievoerende boeren in Den Haag. Toen Tjeerd de Groot van D66 aan het woord was, maakten actievoerders minutenlang zo veel lawaai dat hij niet te verstaan was. Betogers staken vuurwerk af, toeterden met hun tractoren en schreeuwden door hem heen. De Groot zag zich genoodzaakt zijn toespraak vroegtijdig af te kappen. Luid applaus was er juist voor Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB). Toen ze het podium opkwam, galmde het nummer Sweet Caroline van Neil Diamond door de luidsprekers.

Spijbelen met valse positieve coronatest: ‘Cola om de test te vervalsen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Relatief rustig protest boeren, één fietser van de weg gereden
Sluiten