Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 30 jun 2021

Kogel door de kerk: alle jongeren vanaf 12 jaar kunnen coronavaccin krijgen

Gezonde jongeren van 12 tot 17 jaar oud kunnen vanaf vrijdag een afspraak maken om het coronavaccin te krijgen, als zij dat willen.

Dat heeft het kabinet besloten na een positief advies dat de Gezondheidsraad gisteren naar buiten bracht. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge maakte het besluit vandaag bekend. Jongeren kunnen zich melden voor een prik van BioNTech/Pfizer. Dat vaccin is goedgekeurd voor gebruik bij de jeugd.

Coronavaccin jongeren voor begin schooljaar

„Het was een overtuigend advies”, zei De Jonge over het besluit. Het is de bedoeling dat jongeren voor het begin van het nieuwe schooljaar hun eerste prik kunnen krijgen, zei hij in een toelichting. In de eerste schoolmaand moeten zij ook een tweede prik kunnen krijgen. „Dat maakt dat jongeren goed beschermd aan het nieuwe jaar kunnen beginnen”, aldus de bewindsman.

De Jonge sprak eerder de hoop uit dat jongeren zich zouden kunnen laten vaccineren. Vooral ook omdat het voor de rest van de samenleving meer bescherming biedt tegen een eventuele nieuwe coronagolf na de zomer. Hij vond het wel belangrijk dat ook de Gezondheidsraad daar een voorstander van zou zijn. Dat positieve advies kwam dus gisteren. Jongeren kunnen zelf ziek worden van het virus, maar hebben er ook indirect last van, zo is de redenering. Zij hebben veel last van de coronamaatregelen.

Geboren in 2004? Dan mag je vrijdag bellen

De oudste jongeren (geboortejaar 2004) kunnen vanaf vrijdag 10.00 uur een afspraak maken. Daarna wordt per dag gekeken of er een nieuw geboortejaar uitgenodigd kan worden. Tieners van 12 tot 16 moeten met hun ouders overleggen of ze geprikt willen worden, 16-plussers nemen zelf een besluit.

Kinderen van 12 jaar en ouder met een kwetsbare gezondheid of mensen met een kwetsbare gezondheid in hun omgeving, kwamen al in aanmerking voor een vaccin.

Niet iedereen ziet coronavaccin jongeren zitten

Op Twitter werd de hashtag #blijfvanonzekinderenaf gisteren tijdelijk trending. Sommige mensen zien het vaccineren van tieners totaal niet zitten. Deze personen krijgen soms ook commentaar van anderen. Vooral als de tweets duidelijk maakten dat de tegenstanders het als een ‘opgelegd iets’ zien. Dat is echter niet het geval. Iedereen besluit nog altijd zelf of het coronavaccin wordt genomen of niet.

Sigrid Kaag: Ik heb zelf niet om aanpassingen documentaire gevraagd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kogel door de kerk: alle jongeren vanaf 12 jaar kunnen coronavaccin krijgen
Sluiten