Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 29 jun 2021

Gezondheidsraad is er uit: Kinderen vanaf 12 jaar uitnodigen voor vaccinatie

Alle kinderen van 12 jaar en ouder moeten de kans krijgen voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Het vaccin van Pfizer en BioNTech zou voor hen beschikbaar moeten worden gesteld, adviseert de Gezondheidsraad.

De Gezondheidsraad zou vandaag met het advies over al dan niet een vaccinatie voor tieners naar buiten komen en deed dat ook. Volgens de organisatie verkleint het vaccin de kans dat jongeren het coronavirus oplopen. Zo’n besmetting verloopt bij de meeste kinderen weliswaar mild, maar ze kunnen lang last blijven houden van de coronaklachten. Bovendien kan het virus leiden tot een ernstige ontsteking bij meerdere organen. Die ontsteking, MIS-C, kan bijvoorbeeld leiden tot hartfalen of problemen met de ingewanden.

Vaccinatie leidt tot minder maatregelen

Bij 83 kinderen in Nederland is de ontsteking tot nu toe vastgesteld. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger. Voor zover bekend zijn er geen kinderen aan overleden.

Ook op andere gebieden kan een vaccinatie goed zijn voor tieners, stelt de Gezondheidsraad. Als minder jongeren besmet raken, hoeven er minder maatregelen te worden genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Scholen hoeven dan misschien niet meer te worden gesloten en klassen hoeven dan niet meer in quarantaine. Ook kan vaccinatie helpen om een nieuwe golf onder volwassenen in de herfst en winter te voorkomen.

Kinderen met medische risico’s

Het kabinet besloot eerder al, op advies van de Gezondheidsraad, dat tieners met grote medische risico’s konden worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen met diabetes, het syndroom van Down, obesitas of kanker. De vaccinatie van die groep is inmiddels begonnen. Voor een besluit over het inenten van de ongeveer 1 miljoen overige kinderen van 12 jaar en ouder wachtte het kabinet nog op het nieuwe advies van de Gezondheidsraad.

Sinds het begin van de corona-uitbraak is het virus vastgesteld bij bijna 1,7 miljoen Nederlanders. Onder hen zijn bijna 280.000 minderjarigen, zegt de Gezondheidsraad. De jongste was 6 maanden oud. Bij 101 jongeren waren de klachten zo ernstig dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Ongeveer de helft van hen had voor de besmetting en de opname geen enkel medisch probleem. Twee minderjarigen zijn aan het virus overleden. Ze hadden beiden wel al andere klachten. In Nederland gaat het momenteel goed met de coronacijfers. Dit weekend werden er voor het eerst sinds september geen doden door corona bij het RIVM gemeld.

Vaccinatie voor jongeren belangrijk

Gezonde jongeren een vaccinatie tegen het coronavirus geven is belangrijk om het virus dit najaar onder de duim te houden én het is goed voor hun eigen gezondheid. Dat vindt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) in een reactie op het advies van de Gezondheidsraad. „We moeten alles op alles zetten om de Delta-variant onder de duim te houden en nieuwe lockdowns en discussies over schoolsluitingen te voorkomen”, zegt voorzitter Károly Illy.

De kinderartsen vinden het advies over een vaccinatie voor tieners een goede zaak. „De kans voor jongeren om heel ziek te worden van het coronavirus is veel kleiner dan bij volwassenen, maar nog altijd groter dan de kans op bijwerkingen. Die zijn mild en ze komen ook minder vaak voor dan onder volwassenen”, aldus Illy, die verwijst naar ervaringen in andere landen. Onder meer in de Verenigde Staten, Israël en Canada zijn al miljoenen jongeren gevaccineerd. De kinderarts wijst erop dat ook kinderen heel soms worden getroffen door ‘long Covid’. Sommigen houden maandenlang last van vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, hoofdpijn en andere problemen, waaronder ook psychische klachten.

Ernst Kuipers spreekt duidelijke taal bij Humberto: ‘Deltavariant komt eraan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gezondheidsraad is er uit: Kinderen vanaf 12 jaar uitnodigen voor vaccinatie
Sluiten