Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 13 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Van Haga: ‘Ik wil geen taboes doorbreken, zoals Baudet’

Vandaag ontstond er nóg een breuk in Forum voor Democratie. Eerst splitsten Joost Eerdmans en Annabel Nanninga zich al af, nu verlaten ook Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim de partij. Van Haga zegt nu dat hij niet zoals FVD-voorman Thierry Baudet taboes wil doorbreken in de politiek. „Bij sommige taboes wordt het heel pijnlijk”, zegt Van Haga.

Een voorbeeld van één van de taboes is de poster van FVD over 5 mei. Daarop trekt de partij een vergelijking tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen. Maar volgens Van Haga moeten 4 en 5 mei juist het exclusieve domein blijven van de oorlogsslachtoffers. „Blijf daarvan af. Het is pijnlijk, onnodig en verstoort het debat.” Hierover had hij een „principieel verschil van inzicht” met Baudet.

Uiteindelijk leidde dat verschil van inzicht naar de breuk binnen de partij.

Poster van Forum voor Democratie

Baudet verdedigde de 5 mei-poster juist. Zondag plaatste hij een essay op de partijwebsite: ‘Waarom ik volledig achter onze poster blijf staan’. Volgens FVD wordt de Tweede Wereldoorlog al decennia gebruikt om „massale immigratie en multiculturalisme te promoten en kritiek daarop te smoren”. Met het essay maakte Baudet volgens Van Haga helder wat hij met de partij wil. Dat had hij „nog nooit zo duidelijk” gemaakt, aldus Van Haga, die in 2019 uit de VVD-fractie werd gezet omdat hij eerder gemaakte afspraken over bemoeienis met zijn zakelijke belangen had geschonden.

Volgens Van Haga was er geen discussie mogelijk over de inhoud van het essay. „Het was aansluiten of niet.” In die dagen erna werd het duidelijk dat hij de partij zou gaan verlaten, zegt het inmiddels ex-FVD-Kamerlid. „Voor veel mensen kan het essay een brug te ver zijn.”

Van Haga: ‘Geen ruzie met Baudet’

Van Haga heeft FVD dan wel verlaten, maar hij heeft geen ruzie met Baudet, zegt hij. Hij waardeert de oprichter van Forum nog steeds „zeer”. „We hebben meer dan een jaar fantastisch samengewerkt.” Volgens hem is is Baudet ook geen racist of antisemiet.

Smolders, Ephraim en Van Haga gaan samen een nieuwe fractie oprichten. Ze willen met het FVD-partijprogramma verder gaan, maar „wij willen geen ophef”. Van Haga vindt het „ontzettend jammer” dat hij FVD heeft moeten verlaten.

Hoe de nieuwe fractie gaat heten, en of ze een nieuwe partij oprichten, weet Van Haga nog niet. Ook is nog niet bekend wie fractievoorzitter zal worden van de achttiende partij in de Tweede Kamer. „Iedereen is nog beduusd”, zegt Van Haga.

Bijzonder: het noorderlicht was vannacht te zien in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.