Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 13 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Bijzonder: het noorderlicht was vannacht te zien in Nederland

Afgelopen nacht hebben sommige mensen in ons land iets wel heel bijzonders gezien: het noorderlicht. Op social media gaan foto’s rond van mensen die een glimp van het licht hebben kunnen opvangen. Als je het licht in bijvoorbeeld IJsland of het noordelijkste puntje van Scandinavië ziet, is het vaak groen. In ons land was het noorderlicht echter meer paarsgekleurd.

‘Unicum’

Hoewel het noorderlicht al lastig te zien is met het oog, is het een aantal mensen gelukt om het vast te leggen op camera. Jannes Wiersema, „hobby-weeramateur”, wist het bijzondere groen-paarse licht in een foto te vangen bij Roodeschool, Groningen. Ook op Ameland was het poollicht te zien, zo bewijst een foto van Jordy van den Berg op Twitter. Sytse Schoustra wist de „groene waas” vanaf Terschelling vast te leggen. Op de foto’s is inderdaad te zien dat er groene en paarse lichtbalken aan de hemel verschijnen.

„Waanzinnig dit, net boven de Wadden voorbije nacht”, schrijft Frans Schrader bij zijn foto’s. „Unicum noorderlicht.” Op de Wadden is dus een stuk meer groen licht te zien dan in de rest van Nederland.

Noorderlicht in Nederland

Of het noorderlicht te zien is of niet, hangt af van de activiteit van de zon. De zon is namelijk een soort onstuimige kolkende vuurbal, en daar komen soms uitbarstingen op voor. Bij zo’n uitbarsting, ook wel zonnestorm genoemd, wordt er in één klap een grote hoeveelheid geladen deeltjes het heelal ingeslingerd. Het poollicht ontstaat doordat geladen deeltjes van de zon met enorme snelheden botsen met stikstof- en zuurstofdeeltjes hoog in onze atmosfeer.

Het noorderlicht, ofwel aurora borealis, is meestal alleen te zien in gebieden dicht bij de poolcirkel. Maar het kan ook verder „uitzakken” naar het zuiden en zo in Nederland te zien zijn, legt Weerplaza uit. Ook belangrijk voor de zichtbaarheid van het ligt: opklaringen. Op een erg bewolkte nacht zul je het noorderlicht niet snel zien. Maar vannacht was het dus gelukkig helder genoeg.

Nachtelijk volksfeest in Deventer, rellen in Doetinchem na mislopen promotie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.