Jesse Honcoop
Jesse Honcoop Binnenland 20 mei 2021

Kans op tekenbeet neemt toe: hoe weet je dat je beet hebt?

Teken en hun beten zijn van alle tijden, maar de kans op een tekenbeet is nu aanzienlijk. Ook het TBE-virus verspreidt zich door tekenbeten door Nederland. Maar hoe herken je nou zo’n tekenbeet, en hoe verwijder je hem?

De activiteit van teken, die de ernstige ziekte van Lyme kunnen overbrengen op mensen, is momenteel zeer hoog in grote delen van Nederland. Dat schrijft natuursite Nature Today vandaag. „We zitten momenteel midden in het tekenseizoen”, zegt Arnold van Vliet, bioloog aan Wageningen University en coördinator van Nature Today. „Met het pinksterweekend en de zomervakantie in aantocht zullen ook steeds meer mensen de natuur in gaan of in de tuin gaan werken en tekenbeten oplopen.”

Nieuw virus via tekenbeet

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit waarschuwen ook voor tekenencefalitis (TBE), een andere ziekte die wordt overgedragen door teken. Het, kortweg, TBE-virus, veroorzaakt in de meeste gevallen geen of milde klachten zoals griepachtige verschijnselen, maar in enkele gevallen kan het leiden tot hersenvliesontsteking of ontsteking van het ruggenmerg. Volgens het European Center for Disease Control komt het TBE-virus steeds vaker voor in Europa. Zo is in Nederland dit virus al in 9 van de 24 GGD-regio’s aangetroffen.

Van Vliet wijst er ook op dat hoe sneller een teek na de beet verwijderd wordt, hoe kleiner de kans is op een besmetting met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De snelheid van verwijderen is nog belangrijker bij het TBE-virus omdat deze besmetting veel sneller plaatsvindt na een beet.

Hoe herken en verwijder je een teek?

Na een bezoek aan de wonderen der natuur, is het altijd verstandig om iedereen, ook huisdieren, te controleren op tekenbeten. De belangrijkste plekken om een teek te herkennen zijn de warme plekken op het lichaam. Denk hierbij aan achter de oren, onder de oksels, op de nek en zelfs tussen de bilspleet. Zo snel mogelijk na een eventuele vondst, moet de teek met een pincet of speciale tekentang worden verwijderd. Mochten er daarna toch rode plekken of griepachtige klachten ontstaan, dan is een telefoontje of bezoek aan de huisarts geen overbodige luxe.

Hoewel het TBE-virus zich uitbreidt, komt het bij mensen in Nederland nu nog relatief weinig voor. Dit in tegenstelling tot veel andere gebieden in Europa. „De kans dat je een TBE-besmetting oploopt na een tekenbeet is veel kleiner dan die op het oplopen van een Borrelia-besmetting. In de gebieden waar TBE is aangetroffen bleek ongeveer maar 1 op de 1500 teken besmet te zijn, terwijl 1 op de 5 teken besmet is met Borrelia”, zegt Van Vliet.

Lokaal alert geeft waarschuwing als er veel teken in de buurt zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kans op tekenbeet neemt toe: hoe weet je dat je beet hebt?
Sluiten